Menu

 

Izvještaj sa Rodine konferencije PrePOROD 2013

Izazovi i trendovi u maternalnoj skrbi u Hrvatskoj i Europskoj uniji

Rodina konferencija prePOROD je održana 15.04.2013 godine u Zagrebu, ispred Centra „Fenix“ konferenciji su prisustvovale Adisa Hotić i Emina Majdankić.

Bile smo jedine posjetiteljice iz BiH, možda samo ova činjenica govori o tome koliko u našoj zemlji na žalost još uvijek ne postoji interesovanje i otvorenost prema onome što se dešava u svijetu i zemljama koje nas okružuju. Pred nama je jako puno izazova koje ćemo morati savladati ukoliko želimo slijediti put koje su u ovoj oblasti prošle Slovenija, Hrvatska i EU.

Na prePORODU su se mogla čuti predavanja o teriji i praksi maternalne skrbi vodećih stručnjaka iz ove oblasti. Prenesena su iskustva iz Velike Britanije, Australije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske.

Predavači su dolazili iz različitih profesionalnih skupina, mogli smo čuti: profesore, doktore nauka, antropologinju, kustoricu, studenticu, babice, istraživačice, doule, ginekologinje, IBCLC savjetnice za dojenje, a koji svi zajedno imaju isti cilj i slijede isti put zalažući se za što bolju, humaniju i na dokazima utemeljenenu potporu ženama u toku trudnoće, poroda i postpartalno.

Prof. Žarko Alfirević, spec.ginekologije i porodništva je govorio o razlikama hrvatskog i britanskog modela brige o trudnicama i rodiljama. Dr.sc.Irena Zakrija – Grković nam je približila australijski model maternalne skrbi, Elisabeth Geisel iz Njemačke je govorila o tamošnjim trendovima i promjenama koje su se desile u Njemačkoj od 70-tih godina i koje se dešavaju i danas. Elisabeth Geisel je jedna od osoba koja je učestvovala u otvaranju prve kuće za porode (Geburtshaus) u Njemačkoj.

Svi zajedno, sa velikim oduševljenjem i interesovanjem smo slušali dr.Miru Hemerich, spec.ginekologije i porodništva koja je u kninskom rodilištu zajedno sa svojim timom radila na promjenama i poboljšanju prakse zdravstvenog osoblja i tako dostigla zaista zavidne rezultate sa kojima se mogu ponositi. Kninsko rodilište je danas jedno od omiljenih rodilišta u ovoj županiji, gdje se trudnici/porodilji pristupa profesionalno i humano u isto vrijeme. Ovo rodilište je danas „Rodilište – prijatelj djece“ i omiljeno mjesto za porod trudnica iz okoline.

Dr. Eva Macun spec.ginekologije i akušerstva iz Opće Bolnice u Jesenicama/Slovenija nas je također oduševila svojim radom u kojem nam je prenijela kako su oni za samo nekoliko godina promijenili praksu i statistike na ovom rodilištu. Tamo se u samo par godina znatno smanjio broj induciranih poroda, carskih rezova, epiziotomija, brijanja, klistiranja. Dr. Eva je rekla da oni danas rade po smjernicama za prirodan porod koje su propisale SZO, NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence) i RCOG (Royal College of Obstetricians and Gynecologists).

Hvala Rodama na organizaciji i pozivu da prisustvujemo prePORODU!

Centar „Fenix“

Emina M. i Adisa H.