Menu

 

Šta je MRSA?

Staphylococcus aureus, ili kraće S.aureus, je bakterija koju kod trećine zdravih ljudi često nalazimo na koži ili sluzokoži. Povremeno ova bakterija može prodrijeti u tijelo, npr. kroz povredu, otvorenu ranu i tako prouzrokovati infekciju. Jedna ovakva infekcija može biti bezopasna (npr. akne i druge kožne bolesti) ili ozbiljna (npr.upala pluća ili zatrovanje krvi).

Methicillin je atibiotik koji je napravljen za terapiju staphylokokknih infekcija. Iako je ova supstanca vrlo djelotvorna, postoje pojedine vrste, koje su izgradile odbrambeni mehanizam koji ih čini rezistentnim i na druge antibiotike. Ove bakterije se nazivaju Methicillin Resistentne Staphylococcus Aureus ili MRSA.

Zašto neke osobe dobiju MRSU?

MRSA-infekcije se razviju najčešće kod ljudi, koji su već stariji ili jako bolesni, ili su iz različitih razloga jako često primali antibiotsku terapiju.

Infekcija ili naseljavanje?

Infekcija znači da je  uzročnik ušao u tijelo i da je osoba oboljela. Naseljavanje znači da je MRSA dospjela na kožu ili sluzokožu, i da se može dokazati, bez da je osoba oboljela. Osobe kod kojih se MRSA nalazi samo na koži ili sluzokoži mogu brzo biti izliječeni i imaju određena pravila ponašanja kojih se moraju pridržavati kao bi spriječili nastanak infekcije koja bi se teže mogla izliječiti.

Može li se MRSA izliječiti?

Da. Važno je pri ovome da se MRSA što prije utvrdi. Iako je MRSA rezistentna na mnogo antibiotika, postoje tzv.rezervni antibiotici koji mogu biti djelotvorni u svojoj primjeni. U slučaju infekcije, odrediće se prikladan antibiotik. Petodnevna terapija za osobe koje MRSU imaju samo na koži se sastoji iz mnoštva postupaka kao što su npr.: posebne kreme za nos, sredstva za ispiranje usta, antiseptici za kožu itd.

Može li se MRSA prenijeti ili prenositi?

Da. Opasnost zaraze MRSOM je veća kod pacijenata sa otvorenim ranama, upalnim kožnim bolestima, teško bolesnih pacijenata čiji je imunološki sistem oslabljen i skoro pa da nije u stanju izboriti se sa uzročnicima bolesti. Ove osobe zbog navedenog spadaju u riziko grupe. Za zdrave osobe kontakt nije opasan.

KAKO se MRSA prenosi u bolnicama?

MRSA se na druge pacijente najčešće prenosi tjelesnim kontaktom, tj. rukama.

Na šta se treba obratiti pažnja u ophođenju sa MRSOM?

Za optimalno liječenje pacijenata i djelotvornu zaštitu protiv daljeg širenja ovog uzročnika provode se sljedeći postupci:

  1. Izolovanje pacijenta u jednokrevetnu sobu. Pod posebnim uslovima moguće je liječiti pacijenta i u sobi sa više kreveta.
  2. Pacijent se treba pridržavati slijedećih uputa ukoliko želi napustiti svoju sobu: pažljiva dezinfekcija ruku, nezadržavanje u zajedničkim prostorijama kao što su bolnički restorani ili hodnici na odjelu, nekorištenje zajedničkih toaleta, bez direktnog tjelesnog kontakta sa drugim pacijentima (rukovanje, grljenje), ukoliko se MRSA dokaže u nosu ili grlu nošenje maske za usta i nos kako bi se spriječilo širenje uzročnika kihanjem ili kašljanjem, napuštanje prostorije samo u neophodnim situacijama npr. za preglede ili zahvate.
  3. Prije ulaska u sobu medicinsko osoblje dezinficira ruke. Za obavljanje radnji na pacijentu (pregledi, njega pacijenta i sl.) nose se rukavice i zaštitni mantil.
  4. Posjeta prije nego uđe u sobu pacijenta treba da obuče zaštitnu odjeću i stavi zaštitnu masku za lice i nos.
  5. Prije napuštanja sobe sve osobe moraju pažljivo dezinficirati ruke.
  6. U određenim vremenskim razmacima rade se pregledi da bi se utvrdilo daljnje postojanje MRSE.

Može li kontakt sa MRSA pacijentima ugroziti djecu?

Riziko da se zarazite sa MRSOM je za zdrave ljude nizak. Ovo vrijedi i za djecu.

Prevod: Centar „Fenix“, Emina M.

Izvor: www.rki.de