Menu

 

Izvještaj sa 6. Rodine Mliječne Konferencije

Izvještaj sa 6. Rodine Mliječne Konferencije održane 05.10.2012 u Zagrebu

Šestoj Rodinoj Mliječnoj Konferenciji su ispred Centra „Fenix“ prisustvovale Adisa Hotić, Emina Majdankić i Amra Ibrišagić. Iz BiH se osim našeg udruženja odazvalo i Udruženje „DjeCa“ iz Sarajeva. „Rode“ su po šesti put na jednom mjestu okupile domaće i inostrane stručnjake iz ovog područja, majke savjetnice, zdravstvene radnike i svima omogućile da se osjećaju dobro.

dr.sc.Gro Nylander, specijalista ginekologije i porodništva, te medicinske genetike sa Univerzitetske bolnice Rikshospitalet, Oslo, Norveška je održala tri predavanja sa sljedećim temama:

  1. „Šta bi svi zdravstveni radnici trebali znati o dojenju?“
  2. „Kontakt koža-na-kožu u toku carskog reza i prvih sati postoperativno“ (Da li je moguće učiniti tu metodu rutinskom u prepunoj Univerzitetskoj Bolnici?)
  3. „Promocija dojenja“ (Zašto u Norveškoj to svi rade?)

Predavanja su obilovala suvremenim saznanjima iz ovog područja, pozitivnom praksom iz Norveške i toplinom koja se mogla osjetiti u cijeloj sali.

Pored dr.Nylander mogli smo slušati predavanja dr.sc.Irene Zakarija Grković dr.med.,IBCLC (Medicina utemeljena na dokazima (Cochraneova kolaboracija i dojenje), Osposobljavanje majki za dojenje bez kontakta – „Hands-off-technique“), te mr.sc.Anite Pavičić Bošnjak, dr.med.,IBCLC (Samoefikasnost dojenja: zašto je samopouzdanje majke toliko važno), te niz drugih predavanja i rezultata istraživanja koje su sprovele članice „Rode“.

06.10. smo prisustvovale radnom sastanku kojeg su također organizovale „Rode“, gdje se zajedno sa kolegicom iz Beograda koja je došla iz udruženja „Roditelj“ razgovaralo o daljnjim planovima, regionalnom umrežavanju i saradnji na polju promocije i podrške dojenju.

Rodama se od srca zahvaljujemo na pozivu i čestitamo na uspješno održanoj RMK.

(bhmama.org)