Menu

 

„Dojenje – govorite o tome“ je tema ovogodišnje sedmice dojenja

Svjetska sedmica dojenja je svjetska kampanja kako bi se povećala pažnja i potpora dojenju. Sa preko 170 uključenih zemalja ona doseže najširu potporu dojenju.

World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) definiše priču o dojenju kao treću dimenziju pored vremena (od trudnoće do prestanka dojenja) i prostora (kod kuće, u zajednici, u zdravstvenom sistemu itd.). WABA kao sponzore ne akceptira proizvođače zamjene za majčino mlijeko, opreme(flašice, dude, i sl.) ili dohrane (kašice i sl.). WABA ohrabruje sve učesnike u svjetskoj sedmici dojenja da respektuju i prihvate ovu etičku osnovu.

Na koga se odnosi ovaj poziv/zahtjev?

  • Dojilje mogu u raznim situacijama razmijeniti iskustva, oko lijepih trenutaka u dojenju, teških uslova, puteva rješenja ili stanja u praćenju/pomoći, one to rade u grupi za potporu dojenju, na internetu, privatno ili slučajno.
  • Trudnice često i same traže mogućnost za razgovore o dojenju. Ca.80% svih majki počinju nakon poroda da doje svoju djecu; nakon 6 mjeseci ih je samo polovina – zašto?

Kako dolazi do preranog prestanka dojenja?

  • Za muškarce, posebno očeve, ali i djedove i ostale poznanike može prirodnost biti uvodna tačka u tematiku dojenja. U okolini novopečene mame mnogi ne mogu dočekati trenutak kada će dojenče dobiti drugu hranu osim majčinog mlijeka.

Oni žele da učestvuju u rastu i razvoju bebe.

Kad je najbolje vrijeme za uvođenje dodatne hrane uz majčino mlijeko i kako ćemo ga prepoznati? Kako bližnja rodbina može biti u blizini dojenčeta bez da mu direktno doda ili da čokoladni keks ili sl. Koje predrasude o dojenju se šire?

Tražiti razgovor... Onaj ko se ne osjeća neposredno uključen, ponekad je ipak indirektno! Okolina dojilja je raznolika. AFS je sa svojim principom majka-majci savjetovanjem puna razumijevanja. Naša želja je da i žene koje ne doje govore o dojenju!

I uz pomoć novih medija trebalo bi znanje o dojenju i načinima potpore dojenju biti pristupačno i onim ljudima koji ne traže ciljano informacije o dojenju, možda kroz postavljanje linkova ka organizacijama koje podržavaju dojenje na stranice tematski bliskih interesnih grupa: grupa za bebe, klinika, udruženja babica, savjetovališta za djecu i sl. Podstrek za razgovor o dojenju se lako pronalazi, i iz pogleda onih koji ne doje.

Različite teme u vezi sa dojenjem mogu biti:

  • Reklamni mediji i odnos prema „Internacionalnim kodeksu o reklamiranju nadomjestaka za majčino mlijeko“
  • Borba protiv nesigurnosti kroz pogrešne mitove/predrasude o dojenju
  • Reakcija javnosti na dojilje
  • Zdravstvena važnost dojenja kao npr. povećana mogućnost SIDS-a (iznenadne dojenačke smrtnosti) i povećan rizik od obolijevanja djece koja ne doje
  • Zdravstveno djelovanje na zdravlje majke kao npr. prevencija raka dojke i jajnika
  • Radni uslovi ili vraćanje dojilja na radna mjesta i njihova radnička prava
  • Dojenje u publikacijama vezanim za bebe

Dojenje je prirodna ishrana!

Dojenje i razgovori o dojenju idu ruku uz ruku. Normalna ishrana djeteta, koja mu istovremeno pruža sigurnost i blizinu, treba vašu spremnost na komunikaciju.

Izvor: www.afs-stillen.de

Prevod i obrada: Centar „Fenix“, Emina Majdankić, IBCLC