Menu

 

Beba sa deset mjeseci

Vaše dijete je sad dostiglo enormnu pokretljivost. Ono puže po cijelom stanu – ruke i noge dobijaju žuljeve, štrample rupice – i ono pri tom razvija neočekivanu brzinu. Postepeno se ono usuđuje samo otići u udaljenu sobu, ali još uvijek pri tome održava kontakt sa majkom i nakon par minuta se vraća nazad da sakupi novu hrabrost. Većina djece u međuvremenu može sigurno i samostalno sjediti. Cijeli dan se kreću. Držanje ili drugo ograničavanje u njihovim pokretima sad znače pravu prijetnju njihovoj slobodi. Tako da im puzanje ubrzo neće biti dovoljno, oni postepeno počinju da stoje. Gdje god je to moguće, na krajevim kreveta, na rubovima stola ili stolice, djecu sad sve vuče da stoje. 
Fina motorika je takođe u stalnom razvoju: prstići se sve finije pokreću, predmeti nisu više između palca i dlana, nego između palca i kažiprsta u tzv. „hvatu pincete“. Djetetu već uspijeva da pronađe i najmanju mrvicu na podu i da je pokupi. Uzeti nije istovremeno i dati: ispuštanje osvojenog predmeta ne uspijeva uvijek, ali dijete neumorno vježba.
Sa deset mjeseci oči imaju sve više svoju potpunu vidnu snagu. Dijete može vidjeti i u daljinu i prostorno. Njegova spoznaja ne završava više samo na vratima od ormara ili poklopcu od tegle, nego dijete zna da predmeti imaju i sadržaj, koji žele izvaditi, ali vrlo rijetko ponovo vratiti.
Sluh je potpuno izražen. Zna se da je čak slušna sposobnost čak izraženija nego kod odraslih. Dijete može čuti i ekstremno visoke tonove, nasuprot nama odraslima. Ima dobar akustični utisak svoje okoline, i po zvucima dobro može raspoznati o čemu se radi, kao npr. otključavanje vrata, u kom pravcu neko korača i prolazak auta.
Njegovo socijalno ponašanje je došlo do toga, da je govor postao sve važniji. Dijete nešto brblja neprestano, ushićeno odgovara kada mu se obrati, drži duge govore sa istim vokalima i pokušava da ponavlja riječi koje mu se govore. Dijete razumije jednostavne izjave ili zahtjeve, raduje se pohvali, ali i žalosti se zbog kritike. Dijete prepoznaje da njegova djela izazivaju značajne reakcije u okolini. Strane osobe se sve više tolerišu i polako se smanjuje odbojnost.