Menu

 

Sa osam mjeseci

Sad je popularno kretanje. Dijete se sa radošću okreće sa stomaka na leđa, slijede sklekovi, a postepeno i položaj četveronoške. Ono energično pokušava da dohvati udaljen predmet, pri tome puza sve dalje od željenog objekta, što može dovesti do izliva ljutnje. Nakon početnog kretanja unazad, postepeno će uspjeti i kretanje unaprijed. Razvijaju se prvi pravi pokreti puzanja. Bebe su neumorne u svojim pokušajima i ne daju ničim omesti. Iz puzanja unazad ono se preko savijene noge može dignuti u sjedeći položaj. Od ovog trenutka možemo pričati o stabilnom, slobodnom sjedenju.
Ovo takođe znači da vašu bebu možete staviti u visoku stolicu za bebe ili u hodaljku. Beba koristi svaku priliku, npr. vaš ispružen prst, da se uhvati za njega i čak nekoliko trenutaka stoji. S tim da su naša djeca u prosjeku zdrava i nemaju rahitisa i njegove posljedice mekanih kostiju, vaša beba može po želji da se diže i spušta koliko hoće. To joj neće škoditi. Sve pokrete koje beba želi učiniti, možete joj slobodno dopustiti.

Prepoznavanja i spoznaje su takođe sve diferenciranije. Djetetu nije svejedno sa kojim predmetom se igra i puno više bira svoje igračke. Sa osam mjeseci beba je nadvladala zakone sile teže i želi preduhitriti pogledom predmet koji pada. I udaljenost se vidom može bolje procijeniti. Sluh je razvijen potpuno; vaša beba prisluškuje, dok vi pričate. Mnoge bebe su  fascinirane svojim vlastitim glasom i isprobavaju ga u svim mogućim tonovima i jačinama. Bebe su iznenađene ehom svog glasa u velikim hodnicima.
 
Sposobne su, da u ljudskim glasovima osjete određene osjećaje, i počet će plakati čim čuju drugu djecu da plaču. Govor će postajati sve važniji. Stvaranje slogova je već dio svakodnevnog repertoara: mama, tata, lala, baba, nana itd. Ne možete, a da ne primjetite da određenim osobama ono može raspodjeliti imena. Sa osam mjeseci djeca prepoznaju različite osobe, i što nama nije uvijek razumljivo, prema njima razvijaju ili simpatiju ili apatiju.