Menu

 

Sa četiri mjeseca


Sa motoričkim razvojem možemo primjetno zaključiti, kako mozak i s tim svjesnost djeteta sve više preuzima kontrolu pojedinih pokreta. U četvrtom mjesecu vaša beba počinje sa prvim pokretima okretanja: ona pokušava da se okrene sa stomaka na leđa, i ako joj uspije da se okrene sa leđa na stomak. Vašu bebu što češće položite na dekicu za puzanje ili na drugo mjesto na kojem može slobodno praviti različite pokrete. Paralelno sa prvim svjesnim pokretima nestaju i urođeni refleksi. Na početku blago savijeno držanje djeteta se daleko opustilo, beba se sad može položiti ravno na leđa ili na stomak.

U međuvremenu vaša beba je u stanju da ciljano uzima predmete. Ako je stavite u krevet u položaj na leđima, primjetićete kako se igra sa igračkama koje ste mu objesili iznad kreveta. Ako ga sad uhvatite za ruke ono će se aktivno dizati iz ležećeg položaja. Ono može kontrolirano držati svoju glavu i pokušava sa dizanjem nogu da održi ravnotežu. Ako vašu bebu držite uspravno ispod ruku, kod kontakta sa podlogom neće se više javljati refleks koračanja, kao što je to bilo u početku, nego će noge aktivno preuzimati težinu tijela. I ovoj fazi razvoja usta predstavljaju najbitniji organ čula, sa kojim beba prepoznaje svoju sredinu. Svaki dohvaćen predmet će biti uzet i stavljen u usta da bi se najtačnije ispitao.


Vaša će beba sada vjerovatno postati iznimno radoznala, radovat će se svakom novom predmetu koji otkrije, i ako se predmet pomjera pratiće ga koncentrisano svojim pogledom.
U svom socijalnom ponašanju vaše dijete sad vidno ralikuje poznate ljude, manje poznate i nepoznate. Otac, majka, sestre i braća će biti pozdravljeni sa smiješkom. Osobe koje nisu potpuno poznate, kao što su nena (majka, baka) i dido (dedo) će sada biti pažljivije promatrane i označene kao nepoznate. Znači može se dogoditi da do juče ugodno društvo za vaše dijete, kao što su nana i dido već sljedeći dan budu dočekani burnim plačem. Ovo pokazuje da vaše dijete osobe u okolini doživljava i razlikuje sve tačnije, međutim ono u početku može imati poteškoća kod raspodjele. Par sedmica kasnije nana i dido će opet biti dočekani prijatno i moći će se nalaziti u blizini bebe. Takođe i sluh se zadnjih sedmica i mjeseci izoštrio: dijete sad može razlikovati glasove i od ostalih članova obitelji, ne samo one od oca i majke. Mnoge bebe vole muziku. Neki su je zavoljeli još u toku trudnoće. „Jezik“ vaše bebe postaje sve više diferenciran. Ne može, a da se ne čuje, da razumjevanje preko glasova i ponavljanja istih u smislu imitacije govora postaje sve raznovrsniji i jasniji. Vi razumijete vaše dijete, kad galami, želi sa vama da komunicira ili ljupko guče. Sve češće se beba budi iz sna, a da odmah ne plače zbog hrane. Umjesto toga ona sebi ili vama „priča priče“.
Dijete se osjeća sve sigurnije na ovom svijetu i nije mu uvijek potrebno prisustvo odraslih.