Menu

 

Tjemenjača: (tjemenjačica, tjemenica...)

 - je vrlo česta pojava kod dojenčadi. Radi se o ljuskastim naslagama na koži bebine glavice, koje su produkt lojnih žlijezda, odumrlih stanica kože, prašine i drugih nečistoća. Boja naslaga varira od bijele do žute.
Uzrok ovome ponekad može biti taj da se nakon kupanja bebe glava ne posuši baš najbolje, tjeme ostaje vlažno i tako se stvara podloga pogodna za tjemenjaču. Meðutim tjemenjača nekad nastaje i kod beba gdje ovo nije slučaj.
Naš savjet je da dvadesetak minuta pred kupanje bebinu glavu namažete nekim od prirodnih ulja (maslinovo, bademovo, sezamovo). Zatim u toku kupanja četkom za bebe polagano masirate preko nastalih naslaga, gdje ste prethodno stavili malo bebi šampona. Nakon kupanja dobro posušite kožu glave, nježno je izmasirajte ručnikom (istrljate kao i kod sebe) jer će to podstaći cirkulaciju.
Ukoliko su naslage veće, postupak je neophodno ponoviti nekoliko puta da biste imali uspjeha. Ukoliko žlite da sprijeèite nastanak tjemenjač, redovno četkajte glavicu vaše bebe, najbolje opet prilikom kupanja. 

Budući da kosti glave nisu potpuno srasle do prve godine budite posebno pažljivi i nježni dok ovo radite. Ni u kom sluèaju naslage ne skidajte na silu!
 
Ako naprijed navedeni postupak ne pokaže rezultate, obratite se Vašem pedijatru!