Menu

 

Tromjesečne kolike (grčiči)

beba6U navećem broju slučajeva se radi o napornoj, teškoj,  ali bezopasnoj i prolaznoj pojavi. Kao što im već ime govori, ovi grčevi koji su nalik kolikama se javljaju u prva tri mjeseca života, kod dječaka nešto češće, nego kod djevojčica.
Tačan uzrok im nije poznat, tako da nema ni odgovarajuće terapije sa kojim bi se mogli otkloniti.
Probavni sistem novorođenčeta se tek treba navići na pravu probavu, jer u toku trudnoće, dok se beba razvija, probavni sistem uglavnom miruje – znači beba nema stolicu dok je u majčinom stomaku.
Majčino mlijeko, ali i odgovarajuće mliječne formule sadrže velike količine mliječnog šećera koje štite crijeva od bakterija, međutim u isto vrijeme izazivaju rijetku stolicu koja je prožeta gasovima. Posljedica mogu biti bolni grčevi koji se javljaju u toku podoja, ili kratko nakon podoja. Dojenče se osjeća ugroženo, uznemiri se i reaguje jakim plačom, skuplja rukice i nogice povlači prema stomaku.
Prvi korak bi trebao biti taj da se beba pokuša smiriti, što ponekad roditeljima jako teško pada jer su i sami uplašeni. Uzmite je u naručje, pričajte s njom, milujte je, blago je ljuljajte, masirajte stomačić i nježno je tapkajte po guzi.
Pokuštajte zadržati mir – svaki nemir i nervoza se prenose na bebu i povećavaju njenu paniku! Sjetite se da su kolike vremenski ograničen fenomen, koji prolazi u prosjeku sa tri mjeseca.

Čime još možete pokušati pomoći vašoj bebi:
• Nosajte svoju bebu na svojoj podlaktici, tako da je bebin stomak prislonjen na  vaš dlan, a drugom rukom savijete nožice u koljenu
• Masaža stomaka koja se radi 2x dnevno (krućni pokreti u pravcu kazaljke na satu), prije podoja u toku dvije sedmice. Za pravilan tok masaže moćete se konsultovati sa babicom ili u Centru „Fenix“ (037 68 33 01)
• Čaj od komorača i kima, bebi dajete kašičicom 5-6 kašičica dva puta dnevno prije podoja.

Literatura:
1. Schwangerschaft, Geburt und die ersten beiden Lebensjahre, Knaurs Babybuch, Wolf Lütje-Heimrath, Dr.med.Michael Osang, Stefanie Struthmann, Knaur Verlag München, 1999
2. Baby massage... Kontakt durch Beruehrung, C.U. Laves, F. Trienekens, Elwin Staude Verlag, 1995