Menu

 

Treba li novorođenčetu duda?

Najkasnije po povratku kući iz porodilišta imaćete temu: DUDA, DA ILI NE?!
Beba dok je još u stomaku, često sisa svoj palac, potreba za sisanjem se nastavlja i nakon poroda, i ona ne znači uvijek glad. Babica će vam moći reći da li je vaša beba uistinu gladna ili samo ima potrebu za sisanjem.

Sami ćete morati odlučiti da li ćete i kad ćete svojoj bebi ponuditi dudu.
Mnoge dojilje mogu kombinovati dojenje i povremenu upotrebu dude, ali isto tako duda može dovesti i do većih komplikacija, naročito u toku uspostavljanja dojenja koje traje do 21 dana. Svako ometanje u ovom uspostavljanju može dovesti do poteškoća, koje je onda teško odstraniti.

Dude se vežu sa sljedećim poteškoćama u dojenju:
- Sporo dobivanje na tjelesnoj težini, jer korištenje dude u prvim sedmicama života, kad beba još uči da pravilno „sisa“, može dovesti do toga da beba više ne prihvata tako efektivno dojku i ne može da izvuče mlijeko, takoðer se mirne bebe mogu zadovoljiti dudom, i ne pokazivati želju za dojkom, čak i kad su gladne!!!
- Soor - gljivična infekcija u ustima,
- Zbunjenost bebe u toku dojenja,
- Upala dojke,
- Veća vjerovatnoća prijevremenog prekidanja dojenja.

Pored ovog će duda kod majke ubrzati mogućnost sljedeće trudnoće!


Ako se nakon ovog perioda ipak odlučite na dudu obratite pažnju na odgovarajuću veličinu i budite strpljivi. Većina beba se u početku protivi silikonskom ili gumenom okusu u ustima. Ali obično već pri drugom pokušaju prihvataju dudu. Molimo Vas samo da ne slijedite loše običaje drugih roditelja, tako što dudu prvo stavite u svoja usta, a zatim date bebi. Jer ovo ne znači „čišćenje“, nego naprotiv onečišćenje i prenošenje svih bakterija i gljivica iz Vaših usta u usta bebe. Bebe u prvim mjesecima života nemaju razvijen odbrandbeni sistem i tako su jako podložne gljivičnim infekcijama usne šupljine. U prvom vremenu dudu redovno prokuhavajte u vodi, i držite je na prozračnom čistom mjestu.

Dude imaju svoje prednosti, ali i svoje mane. Ukoliko se odlučite za jednu ili drugu opciju, znajte zbog čega ste donijeli tu odluku. Danas je „moderno“ da sva djeca dudaju (cuclaju), ali to ne znači da i vaša beba treba dudu. Ima nebrojeno djece koja odrastaju veoma zadovoljno i sretno uz maminu memu – bez flašica i bez duda. Probajmo se vratiti prirodnom toku!

Literatura:
1. Handbuch für die Stillberatung (Breastfeeding Answer Book), N. Mohrbacher, J. Stock, La Leche Liga Deutschland e.V. München, 2002
2. Knaurs Babybuch, Wolf Lütje-Heimrath, Dr.med.MichaelOsang, Stefanie Struthmann, Knaur Verlag, Muenchen, 1999