Menu

 

Šta su babinje? - Babinje (Puerperium)...

Babinje (Puerperium), je period neposredno poslije poroda, odnosno nakon izlaska posteljice i traje 6-8 sedmica. To je potpuno prirodan period u životu žene i ne tretira se kao bolesno stanje. Ono u suštini predstavlja posebnu situaciju onoga što se zove biti žena - mlada majka. Za ženu je u tom periodu važno da se oporavi od trudnoće i poroda, da se pronađe u ulozi majke, te da preradi čitav proces: trudnoće, poroda i novonastale situacije.
Babinje trebaju majci pružiti mogućnost skupljanja nove snage za predstojeće, naporne mjesece sa bebom.

U ovom periodu je veoma bitno da se zaštiti majka i dijete i pruži podrška mladoj familiji.
Babinje su označene kroz pet procesa:
o    Izgradnja kontakta majka - dijete
o    Nastupanje i održavanje laktacije- dojenja
o    Vraćanje tjelesnih promjena, uslovljenih trudnoćom i porodom, u prvobitni položaj
o    Zarastanje rana
o    Ponovno uspostavljanje ovarijalne (jajne) funkcije

Promjene i poteškoće do kojih može doći u toku babinja
o Česte upale mokraćnog sistema, uslijed otoka mokraćnih kanala poslije poroda (nagnječenjem) čime je otežano oticanje urina, što pogoduje razvoju infekcije

o Nekontrolirano mokrenje (kihanjem, kašljanjem, naprezanjem), izazvano slabošću mišića vrata mjehura koji je odgovoran za njegovo zatvaranje. Ovdje se preporučuje što ranije započeti sa treniranjem mišića karličnog dna.

Upale vena česte kod proširenih vena. Ovaj proces pospješuje i anemija, te poremećaj u zgrušavanju krvi koji je izražen u trudnoći i babinjama.
Preporučuje se što ranije početi sa vježbama za poticanje cirkulacije , odnosno ranim ustajanjem po porodu.

Bolovi u kičmi, uslijed promjene tjelesne težine i promijenjenog držanja tijela.
Preporučuje se ispravno držanje tijela pri ustajanju, hodanju, podizanju iz kreveta, nošenju tereta, i pravilnom položaju pri dojenju. Dobro djeluje i spavanje na tvrđoj podlozi.

o    Oticanje nogu i ruku, uslijed nagomilavanja tekućine u tkivu.
Preporučuju se vježbe za cirkulaciju.

o Anemija (umor, vrtoglavica, nesvjestica) se sprječava davanjem uterotonika po porodu (medikamenti koji izazivaju kontrahiranje materice, da bi se zaustavilo krvarenje), preparati željeza, pravovremena obrada epiziotomije.

o Zatvor i hemoroidi: drugi dan po porodu se uspostavlja probava. Ako dođe do poteškoća, moguć razlog je strah od bola, od pucanja rane.
Preporučuje se pravilna prehrana.

o    Psihičke promjene: razmjena veselih razdoblja sa razdobljima tugovanja, uslijed hormonalnih promjena.

o Lohije: lučenje iz maternice poslije poroda, koje je prvih dana poslije poroda krvavo i intenzivno (poput menstruacije. Nakon 4-5 dana postaje manje intenzivno. Za vrijeme dojenja i naprezanja može se pojačati (što je normalno). Poslije 10-14 dana lučenje je svjetložuto ili smeđkasto , dok potpuno ne prestane.
Ako u ovom periodu ponovno počnete jako krvariti, javite se svom ljekaru. Isto uradite i ako primijetite da izlučevina ima poseban miris.

o Bolovi poslije poroda: nastaju uslijed stezanja mišića maternice, da bi se za kratko vrijeme vratila na svoju prvobitnu veličinu.

o Menstrualno krvarenje: javlja se u periodu od 6 do 10 sedmica po porodu, ako ne dojite. Ako dojite može se javiti tek po prekidu dojenja. Međutim pošto se ovulacija dešava prije menstrualnog krvarenja, može doći do oplodnje, te se preporučuje zaštita od trudnoće i za vrijeme dojenja. (najbolje mehanička, ali je ispravno posavjetovati se sa ginekologom ili nekom drugom stručnom osobom)

o Ishrana : potrebno vam je dodatnih 450 kal. ako dojite. Nedovoljna i nepravilna ishrana će izazvati iscrpljenost i osjećaj da ste bolesni.

o    Seksualni život : pažnju obratiti na zarastanje rane, te na vaše opće zdravstveno stanje.

o Baby-blues: neuravnoteženo raspoloženje (padovi i usponi). Normalna pojava u periodu babinja, povezana sa hormonalnim promjenama, ali i sa novom situacijom u kojoj se bračni drugovi nalaze (novo malo biće, koje je ovisno i za koje se treba brinuti)

o Depresija: ako se loše raspoloženje zadrži duži period, ako se više odražava na familijarne uslove, ako se žena povlači od odgovornosti : tad je potrebno tražiti stručnu pomoć, kako bi se na vrijeme spriječili teži psihički poremećaji.