Menu

 

Šta se događa u tijelu žene kada je okončan porod?

Dok se organizam mlade majke poslije poroda ponovo potpuno vrati na stanje kakvo je bilo prije trudnoće, proćiće šest do osam sedmica. šta se u tijelu žene dešava u toku toga vremena? - Maternica se vraća na prijašnje stanje: par sati nakon poroda je maternica ponovo veličine kao veća narandža. Tek nakon šest sedmica ona ima njenu polaznu veličinu. Poslije poroda dolazi do izlaska krvi, sekreta rane i dijelova tkiva iz maternice. U početku je intenziteta prosječne menstruacije, da bi kod većine žena nakon jedne sedmice bilo vrlo blago i žutosmeđkaste boje, i potpuno prestaje najkasnije šest do osam sedmica nakon poroda.
- Počinje produkcija mlijeka: što prije beba nakon poroda bude stavljena na grudi majke(najbolje je da se to uradi neposredno nakon poroda) prije i lakše će se stimulirati produkcija mlijeka. I što prije beba počne da doji, utoliko manje bolan će biti proces naviranja mlijeka.
- Tijelo se vraća stanju "van trudnoće": u prvim danima nakon poroda se izbacuje veća količina nakupljene tečnosti u organizmu: žena u ovom periodu već gubi do pet kilograma tjelesne težine i zbog toga se znoji mnogo više nego inače. Trbušna stjenka se polako zateže. Vagina i stidne usne se oporavljaju od poroda, zašto im je potrebno četiri do šest sedmica. Ulaz u vaginu poslije poroda uvijek ostaje nešto širi, nego što je bio prije trudnoće. Ušće maternice se zatvara u vremenu od dvije do četiri sedmice. Pri tome se sljedeća menstruacija čeka nešto više, nakon 12 sedmica u prosjeku 33 % porodilja koje doje dobiju svoju prvu mjesečnicu, a 91% onih koje ne doje.