Menu

 

Život sa vašom bebom i njegove osobine...

beba1Život sa bebom ima i neke tamnije strane, mnoge mlade majke bi vam o tome mogle dosta ispričati. Pored osjećaja radosti, sreće mnoge od njih doživljavaju i samoću, izolaciju i preopterećenost. Cijeli dan provesti sa jednom bebom, i nije uvijek tako jednostavno. Svaki odrastao čovjek povremeno treba i odraslu osobu za razgovor. Dok mnogi očevi pored porodice još uvijek imaju i svoj posao, majkama, barem u prvom periodu ne preostaje ništa drugo nego da po cijele dane brinu o domaćinstvu.

Nimalo jednostavna stvar, ako pomislimo na to da mnoge majke danas obrazovane i imaju već radno iskustvo prije nego što su zatrudnjele. Iznenada su cijelo vrijeme, manje ili više same, skoro pa ne mogu imati nikakvih zahtjeva i 24 sata se moraju prilagođavati potrebama malog djeteta. To će se promijeniti tek onda kad dijete krene u vrtić. Ali do tada će proći često i više godina. Da bi se ta izolovanost i jednoličnost ublažila korisno je potražiti kontakt i društvo iz okoline, od žena koje se nalaze u sličnoj situaciji. Razmjena mišljenja sa ženama koje se nalaze u sličnoj ili istoj situaciji, je već prvi korak iz izolacije. U nekim gradovima postoje "klubovi majki", gdje se majke i njihova mala djeca mogu družiti sa drugim majkama i djecom.
Majke sa novorođenčadi i dojenčadi mogu društvo i podršku tražiti u grupama za dojenje. U Centru Fenix vam nudimo ovakav vid podrške i druženja (tel.: 037/683-301).
Iskoristite vrijeme kad vam je suprug kod kuće. Pustite ga da sudjeluje u odgoju vaše bebe i u domaćinstvu, i barem vikendom odvojite par sati u kojima ćete se posvetiti svojim ličnim potrebama i zahtjevima i gdje ćete raditi ono što samo Vi želite. Ali i vašem mužu dopustite da ima slobodno vrijeme, jer i on treba nekoliko sati samo za sebe.