Menu

 

Treniranje dna zdjelice se isplati...

 Treniranje dna zdjelice se isplati. Zdravo, elastično dno zdjelice djeluje pozitivno na kičmu, držanje, seksualni život i još na mnogo toga. Zbog toga je neophodno da se cijeli život brinemo o svim mišićima i treniramo  ih – to počinje u svakodnevnici kod kuće, na poslu, pri bavljenju sportom.

Dno zdjelice se čuva kroz uspravno držanje kičme i dna zdjelice  i izvođenjem svakodnevnih poslova sa držanjem pri kojem se čuva kičma.

Uspravno držanje je presudno za zdravo dno zdjelice.
U savijenom položaju mišići dna zdjelice samo otežano mogu obavljati svoju funkciju.

Savjeti za mame:
• Dijete nositi blizu tijela
• Stajati blizu stola za previjanje sa raširenim nogama
• Stariju djecu i teže predmete dizati po mogućnosti tek kad ponovo dobro osjetite svoje dno zdjelice, ali pri tome paziti na pravilno dizanje
• Bebu uvijek dižite tako što ćete skupiti mišiće dna zdjelice (stisnuti ih kao da želite da zaustavite mokrenje)
• Iz ležećeg položaja se uvijek dizati sa stisnutim dnom zdjelice i to uvijek iz bočnog položaja, a ne kako je uobičajeno iz leđnog (znači prvo se okrenite na bok)
• U wc-u se pridržavati sljedećih pravila: zauzeti opušten stav, optimalno za pražnjenje mokraćnog mjehura je položaj sa uspravljenom kičmom eventualno malo uvučenim donjim dijelom, kod pražnjenja crijeva je dobro kičmu blago saviti.
- odvojite sebi dovoljno vremena, mišići dna zdjelice trebaju vrijeme, da se prilagode iz uloge „držača“ u ulogu „propustiti“.
- ne natezati se, ostati opušten – svakodnevno natezanjee slabi dno zdjelice.
- poslije pražnjenja mokraćnog mjehura dno zdjelice ponovo zgrčiti, kroz ovo ćete ga ponovo vratiti na prijašnji tonus.