Menu

 

U Centru "Fenix" joga za žene

joga2U Centru „Fenix“, utorkom od 18-19h se već godinama održava joga za žene. Grupa smo od desetak žena i dobrodošle su sve one koje imaju želju upoznati se jogom i biti dio ove grupe.
Joga znači breme/samar, u smislu da se spajaš, povezuješ. Ona nam nudi put da se povežemo sa nama samima i sa prirodom. Joga koju mi radimo je Hatha-joga, ove riječi znače sunce i mjesec i stoje u značenju dana i noći, aktivnosti i mira. Ovi polariteti, temeljne energije u prirodi postoje i aktivni su također i u nama. Način vježbanja u Hatha-jogi je sveobuhvatni sistem svih mogućih ljudskih pokreta i stavova i slijedi prirodnu razmjenu između ova dva osnovna toka. Kretanje i mir, istezanje i opuštanje slijede jedni druge, kao što nakon dana dolazi noć.
Prirodni tokovi i ritmovi u nama su sa mnogo strana ometeni – kroz nepredviđene događaje, kroz socijalna očekivanja i probleme. Danas postaje neophodno da odvojimo posebno vrijeme za neku fizičku aktivnost ako želimo zdrav i uravnotežen život.

Joga se lako uči, a pomaže nam da se sa svim ovim smetnjama suočimo kompetentno i na vlastitu odgovornost, kroz vježbanje joge se ponovo aktiviraju samokontrola i samoliječenje.

Dobrodošle!!!
Voditelijca: Emina Majdankić (Educirana u institutu za jogu i zdravlje „Mandala“ u Njemačkoj)

joga2