Menu

 

Izdajalice / pumpice za izdajanje majčinog mlijeka

O načinu izdajanja majčinog mlijeka možete pročitati u tekstu OVDJE

U ovome tekstu Vam želimo još jednom obrazložiti neke dijelove navedenog teksta.

U praksi se često susrećemo sa pitanjem porodilja, koju i kakvu izdajalicu sebi treba kupiti, treba li svakome izdajalica, i sl. Također, često se susrećemo sa predrasudama o izdajanju i nepravilnom načinu izdajanja i pohranjivanja majčinog mlijeka.

Svaka dobra ručna ili električna pumpica bi trebala: da se lako čisti i steriliše, da posjeduje mogućnost podešavanja jačine izdajanja, između dijela koji se stavlja na dojku i flaše mora postojati ventil, veličina dijela koji se stavlja na dojku mora odgovarati dojci, izdaja brzinom 75 ml./10 min., udio masnoće ostaje očuvan, posuda na izdajalici u koju mlijeko odlazi je zapremine barem 120 ml., može se navrnuti na flašicu.

Ručne izdajalice ni u kojem smislu nisu automatizovane. Postoje tri vrste ručnih izdajalica:

a) Pumpica sa gumom / gumenom lopticom

Pumpice sa gumenom lopticom nisu učinkovite, mogu prihvatiti samo 5 ml. majčinog mlijeka, i moraju se često prazniti. Najvažnije od svega je da ove pumpice zadržavaju bakterije, čak i kada bi se iskuhale.

Ove pumpice nisu prikladne i svi zdravstveni radnici koji rade sa dojiljama se slažu oko toga da se one ne bi trebale koristiti !!!

b) Pumpica sa cilindrom

c) Pumpica sa ručkicom

Pumpice sa cilindrom i ručkicom su pumpice koje se savjetuju za korištenje (povremeno i privremeno).

Ukoliko se iz bilo kojeg razloga majka mora izdajati duže vemena savjetuje se da ona koristi elekrične pumpice, idealno bi bilo kada bi bile obostrane, sa duplim izdajalicama.

Majke koje su rodile prije vremena i izdajaju svoje mlijeko, najbolje je da to rade sa električnom pumpicom, na obadvije dojke istovremeno. Dokazano je da se ovakim načinom izdajanja dobije veća količina majčinog mlijeka sa dovoljno masnoće.

Također se savjetuje masiranje dojke prije izdajanja, jer masaža stimuliše izlučivanje mlijeka i može donekle zamijeniti izostanak sisanja djeteta. Topli oblozi također mogu pomoći, ili izdajanje nakon tuširanja toplom vodom.

Majke koje samo ponekad izdajaju mlijeko mogu imati poteškoća sa refleksom otpuštanja mlijeka, čemu nije razlog pumpica.

Važno je znati da je izdajanje vještina koja se mora uvježbati! Možda će vam trebati da pokušate nekoliko puta prije nego uspijete.

Ako žena ne doji direktno, i ima ragade ili bolne dojke, vjerovatno je uzrok u nepravilnom korištenju pumpice. Često se radi o tome da žena pumpicu skida sa dojke prije nego li je otpustio vakum. Savjetuje se jačinu pumpice podesiti na nulu ili najnižu jačiinu, otpustiti vakum i onda skinuti pumpicu sa dojke.

Također se može dogoditi da su uzrok ragadama ili oštećenim bradavicama prekomjeran negativni pritisak na dojku ili pogrešno postavljen nastavak koji je direktno na dojci.

Prije izdajanja provjerite: da je jačina izdajanja pravilno podešena, da je bradavica u sredini nastavka pumpice, te da nastavak pumpice odgovara veličini vaše dojke/areole .

Nastavak ili dio pumpice koji se postavlja direktno na dojku je dobar ukoliko: obuhvata areolu na takav način da se prilikom izdajanja bradavica može pomjerati naprijed i nazad. Bradavica mora imati dovoljno prostora da se izvuče, a dio na areoli mora biti u mogućnosti da prenosi pritisak potreban za izdajanje na areolu i područje oko nje. Prosječan i dobar promjer nastavaka je 68-72 mm. za vanjski promjer nastavka i 35-40 mm. dubine nastavka.

 

Emina Majdankić, IBCLC

Adisa Hotić, IBCLC

Literatura: Stillberatung, Marie Biancuzzo, Mutter und Kind professionell unterstuetzen, Urban und Fischer, 2005