Menu

 

Izdajanje majčinog mlijeka

Nije uvijek moguće dojiti dijete direktno. U ovakvim situacijama možete svoje mlijeko izdojiti i dati djetetu na drugi način. Da biste izdojili majčino mlijeko postoje različiti načini: izdajanje rukom, ručnom izdajalicom ili električnom izdajalicom. Ove načine možete i kombinirati.

UNICEF savjetuje: ako dijete ne može biti dojeno neposredno na dojci, izdojeno (ručno, ili izdajalicom) mlijeko njegove majke je najbolja moguća hrana.

Higijena

Za razliku od dojenja, kod izdajanja se moraju poštovati posebna higijenska pravila. Ruke se prije izdajanja bez obzira na koji način želite izdajati, moraju temeljno oprati sapunom. Upotrebljavajte čiste posude i obratite pažnju da unutarnje dijelove flaša ne dodirujete prstima. Ako je vaše dijete u bolnici, osoblje će vam možda dati posebne uvijete ili preporuke.

Kako često se izdaja ručno ili izdajalicom?

Ako vaše dijete ne može nikako sisati iz dojke, izdajajte se 6-8 puta u toku 24 sata, znači, svaka 3-4 sata, sa malo dužim pauzama u toku noći. Radije izdajajte češće nego u jednom izdajanju duže. Češće, a ne duže izdajanje na dojci povećava količinu mlijeka. Dobra hrana ili piće nemaju utjecaja na količinu mlijeka, ali će vama pomoći da se osjećate bolje!

Ako se osjećate dobro to će vam pmoći kod izdajanja mlijeka

 • Sjednite udobno
 • Eventualno zagrijte dojku sa toplom oblogom ili toplim tušem
 • Nježna masaža grudi može vam pomoći
 • Pripremite sebi čašu tečnosti za vas
 • Razmišljanje o bebi ili fotografija vaše bebe će pomoći da mlijeko lakše teče
 • Možda će vam pomoći da vam partner uradi opuštajuću masažu leđa
 • Pobrinite se da je toplo u prostoriji u kojoj se nalazite

Ručno izdajanje

Sa malo vježbe ovaj način je djelotvoran i jednostavan, nije ovisan o tehničkim pomagalima.

Za pripremu se dojka kratko izmasira. Zatim stavite palac (na gornju stranu dojke) i kažiprst na dojku, 2-3 cm udaljene od bradavice, tako da se bradavice nalazi tačno u sredini između ova dva prsta. Malo podignite dojku i pritisnite prste ravno prema grudnom košu. Onda sa oba prsta pređite ravno prema naprijed, suprotno od grudnog koša, pri čemu se prsti ne pomjeraju na koži. Opustite prste i ponovite ritmično ovaj postupak. Stavite prste na različita mjesta oko areole, kako bi došli do svih izvodnih mliječnih kanala.

Probajte gdje je najbolje da naslonite koji prst. Važno je da vas izdajanje ne boli i da dojka nije pritisnuta.

Izdajanje izdajalicom

Ovdije imate izbor između različitih tipova izdajalica. Temeljno bi izdajalica trebala:

 • da se lako čisti i steriliše,
 • da posjeduje mogućnost podešavanja jačine izdajanja,
 • između dijela koji se stavlja na dojku i flaše mora postojati ventil,
 • veličina dijela koji se stavlja na dojku mora odgovarati vašoj dojci.

Električne izdajalice su dobre kada morate redovno izdajati, i izdajati na duži vremenski perod, bilo da je vaše dijete bolesno, prije vremena rođeno ili ste vi zaposleni. Potrebna vam je dobra izdajalica, kod koje se jačina izdajanja može regulisati i koja posjeduje intervalno mijenjanje. Dupla izdajalica, sa kojom se mogu izdajati obe dojke istovremeno, pomaže da se poveća produkcija mlijeka i skrati vrijeme izdajanja.

Električne izdajalice se u apotekama, ili zdravstvenim ustanovama mogu iznajmiti ili kupiti.

Ručne izdajalice su praktične za premoštavanje pojedinačnih obroka. Ova izdajalica bi trebala biti lako dostupna i jednostavna za rukovanje i također mora imati već navedene kriterije za svaku izdajalicu.

Kako se koristi izdajalica?

Postavite izdajalicu na dojku tako da je bradavica tačno u sredini, da nije pritisnuta, savijena ili da se ne grebe. Obuhvatite dojku vašom rukom i držite čvrsto dio izdajalice koji se postavlja na dojku.

Kod izdajanja uvijek počinjite sa najmanjom jačinom, i povećavajte je onako kao vam je potrebno. Kako bi podstakli refleks otpuštanja mlijeka možete u prva dva minuta izdajati brže i sa manje snage, a kasnije možete izdajati jače i sporije. Neke izdajalice to rade automatski.

Ako se koristi jednostavni set izdajalice, povećat će se produkcija mlijeka ukoliko u toku jednog izdajanja više puta mijenjate dojke. Počnite sa ca. 7 minuta na svakoj dojci, nakon toga još po ca.5 min., i na kraju po 3 min., znači ukupno po 15 minuta na svakoj dojci. Kod duple izdajalice izdajte 15 min.

Zadnje kapi mlijeka ostavite kao zaštitu kože da se sasuše na bradavici i areoli.

Čišćenje seta za izdajanje

Nakon izdajanje se svi dijelovi koji su dolazili u susret sa mlijekom (izdajalica, ventili, filteri, flašice) odmah ispiraju hladnom vodom. Nakon toga se sve pere sa deterdžentom za pranje suđa i toplom vodom, izapire se toplom čistom vodom. Napokon se sav pribor steriliše, tako što se iskuhava, ili se steriliše u mikrovalnoj pećnici u posebnim vrećicama za sterilizaciju parom.

Čuvanje majčinog mlijeka

Majčino mlijeko može čuvati u čistim staklenim posudama, plastičnim flašama od Polypropylena ili kesicama za majčino mlijeko. Ukoliko se ne daju odmah djetetu, trebaju se označiti sa datumom i vremenom izdajanja i što brže ohladiti. U frižideru pri temperaturi od 4-6 stepeni celzijusa (staviti u unutrašnjost frižidera, ne u vrata), može se čuvati za zdravu donešenu djecu 3 do najviše 5 dana, za djecu koja su u bolnici 48 sati. Na minus -18 stepeni C, duboko smrznuto može se čuvati i više mjeseci.

Odmrznuto majčino mlijeko se mora iskoristiti u toku 24 sata, nakon otovaranja posude u toku 12 sati.

Ne koristite mikrovalnu pećnicu za odmrzavanje. Ona uništava važne sastojke majčinog mlijeka, i zbog neravnomjernog zagrijavanja postoji opasnost od opekotina.

 

Tekst: Angelika Reck, Agnes Wissenbach, Utta Reich-Schottky

Prevod i obrada: Centar „Fenix“, Emina Majdankić, vms, IBCLC

Tekst na njemačkom jeziku sa fotografijama možete pronaći na: www.afs-stillen.de