Menu

 

Dojiti dvojke

Prvo vrijeme sa blizancima je u svakom pogledu jedan poseban izazov, neovisno o tome, da li dojite ili ne. Dojenje vašoj djeci osim prave hrane pruža zaštitu od infekcija,  podstiče pravilan rast i razvoj, blizinu i pažnju. Vaša djeca osjete toplinu vaše kože, upoznaju miris vaše dojke i kušaju vaše mlijeko – oni vas doživljavaju sa svim čulima. I vama dojenje pomaže da svako od svoje djece upoznajete puno bliže.

Dojiti

Počnite sa dojenjem po mogućnosti ubrzo nakon poroda. Količina mlijeka se reguliše po principu potražnje i dostave: što češće stavljate svoju djecu da doje (ili, ako ih ne možete stavljati, što više izdajate), utoliko će se više mlijeka proizvoditi. U prvom vremenu je najbolje ako djecu pri svakom podoju stavljate na drugu stranu u odnosu na  prethodni podoj. Tako će se proizvodnja mlijeka ravnomjerno podsticati, i ako jedno dijete sisa slabije. Kasnije neka djeca uvijek daju prednost „njihovoj“ jednoj dojci, druga zadrže želju za mijenjanjem strane. Isprobajte šta je vama i vašoj djeci prijatnije.

U početku je jednostavnije dojiti svako dijete posebno, dok se svi ne nauče. Kasnije ćete uštedjeti vrijeme ako oba djeteta dojite istovremeno. Mirno ih stavite na dojku, iako se možda javilo samo jedno dijete. Ako su obadvoje djece gladni u isto vrijeme ni jedno neće morati čekati. Obzirom da refleks otpuštanja mlijeka djeluje na obe dojke, jače dijete ovaj refleks može izazvati za drugo manje jako dijete. Ovisno od situacije možete ih različito držati.

Pozicije za dojenje uvijek mijenjati

Obratite pažnju da svako dijete u toku dojenja nekad leži na lijevoj, a nekad na svojoj desnoj strani tijela. Tako će se podsticati simetrični razvoj.

Dojiti istovremeno

Upoznaćemo vas sa tri pozicije. Pokušavajte toliko dugo dok vam ne bude udobno.

1. Paralelno držanje

Jedno dijete leži poprečno ispred vašeg stomaka. Drugo dijete leži sa nogama prema vani i sa glavom ispred stomaka brata/sestre. Ovaj položaj je jako promjenjiv, i ako svako dijete ima „svoju“ dojku, možete ga staviti nekad poprečno ispred stomaka, a nekad sa nogicama prema vani.

2. Oba djeteta prema vani

Sjednite udobno, leđa i noge dobro poduprijeti. Stavite sebi jastuk ili umotanu deku na desnu i na lijevu stranu u krilu. Djeca leže na jastuku, bez da okreću glavu, nogama iza vaših leđa, usta u visini bradavica.

3. Dojenje ležeći gdje su djeca sa strane

Lezite na stranu, malo nagnuti prema nazad, poduprite se jastukom ili dekom iza leđa. Glavu stavite na čvrsti jastuk u visini ramena, tako da vašem vratu bude udobno. Jedno dijete namjestite pored sebe na krevet, tako da ono leži na strani, sa ustima ispred bradavice. Ako imate veće grudi možete ispod dojke staviti savijen mali ručnik, tako će dijete moći lakše prihvatiti dojku. Drugo dijete stavite na drugu stranu, neka je postavljeno tako da mu je tijelo od stomaka na vašem tijelu, a nogice na jastuku koji ste stavili iza vaših leđa usta djeteta su ispred bradavice.

Ovaj položaj isprobajte u početku u toku dana. U ovom položaju se možete lako odmoriti i možda čak i zaspati. A kasnije će vam biti praktičan i u toku noći.

Šta vam je potrebno za dvojke?

Nije vam potrebno mnoštvo stvari. Važnije su „ruke koje će vam pomoći“ u domaćinstvu. Potrebna vam je dobra i zdrava hrana koja se brzo priprema, bilo da je to zamrznuta hrana, ili da vam gosti umjesto cvijeća donesu pripremljen ručak.

Kontrola težine

U novorođenačkoj fazi novorođenčad doje u prosjeku 8-12 puta u toku 24 sata. Kod dvojki se ponekad izgubi pregled, da li su se dovoljno često javljali na podoj. U početku može biti dobro kada bi ih sedmično vagali, i da se dijete koje ne dobija dovoljno budi na podoj. Obratite pažnju na signale kod djece kao što su traženje (okretanje glavice) i cmoktanje.

Dojenje je i za vas tu

Koristite vrijeme dojenja kao vrijeme za odmor, vrijeme za upoznavanje i maženje. Kada postanete uhodan tim, moćićete sebi napraviti ugođaj sa pripremljenim napitcima, zalogajčićima, telefonom, knjigom ili daljinskim upravljačem. Dojenje podupire vraćanje materice na staro, što je posebno od značaja kod velikog istezanja u blizanačkoj trudnoći.

Očevo vrijeme

Dojiti može samo mama. A šta da radi otac? On može nosati, pjevati, kupati, presvlačiti, odvoziti u šetnju, za to je potrebno mnogo vremena i oba roditelja. I hranjenje nakon pola godine će doći puno brže nego što mislite.

 

Tekst: Utta-Reich-Schottky, Barbara Kämmerer, Agnes Wissenbach, Julia-Streit-Lehmann

Izvor: www.afs-stillen.de

Preovod i obrada: Centar „Fenix“, Emina Majdankić, vms, IBCLC

Tekst na njemačkom jeziku i fotografijama možete pronaći na: www.afs-stillen.de