Menu

 

Dojenje i spavanje

Dojenje i spavanje dobro odgovaraju jedno drugom. Zajedno sa svojim djetetom sebi možete napraviti da Vam je udobno i uživati u noćnim milovanjima.

- Dojite svoje dijete danju i noću, na zahtjev.

- Spavajte zajedno sa svojim djetetom.


Uvijek dojenje

Dojenje na zahtjev je normalan način ishrane dojenčadi. Bebe se najbolje osjećaju, i najbolje napreduju kada se doje na zahtjev, to znači da se podoje na prvi znak gladi/apetita. U prvim sedmicama života djeca još ne osjećaju razliku između dana i noći. Njihov želudac je otprilike velik koliko i njihova šakica. Kroz dojenje na zahtjev oni podjednako zadovoljavaju potrebu za hranom, blizinom, sigurnosti i toplinom.


Dojiti noću - ugodno

Dojenje vam pomaže kod noćne brige o djetetu. Vaše tijelo će proizvesti više mlijeka ukoliko dojite noću. Hormon dojenja, prolaktin, će vas smiriti i olakšati nastavak sna nakon podoja. Svoju bebu noću možete podojiti kod prvih znakova nemira, bez da se potpuno razbudite i vi i beba. Normalno mjesto spavanja za bebe je pored mame ili na dohvat ruke od mame. Za ovo postoje različite udobne mogućnosti:

 • u krevetu roditelja
 • u „dječijem balkonu“, gdje se krevet roditelja proširi sa još jednim (dječijim) krevetom
 • madrac na podu pored roditeljskog kreveta
 • veliki madrac u dječijoj sobi.


Presvlačite dijete noću samo ako je to zaista neophodno.


Dojenje ležeći je najjednostavnije; sa stečenom rutinom možete i spavati dok dojite. Poduprite sebi glavu, ramena i potiljak. Možete sebi staviti jastuk između koljena, tako da vam je ovaj položaj udoban i na duže vrijeme.


Sigurna okolina za spavanje

Zajedničko spavanje pomaže uspješnom dojenju. Bez obzira da li dijete spava u krevetu roditelja ili na svom madracu – uvijek se treba obratiti pažnja na sigurno okruženje za spavanje. Sigurna okolina za spavanje smanjuje rizik iznenadne dojenačke smrtnosti i spriječava opasne nezgode.

Uz tijelo majke su djeca najbolje zbrinuta, osim u slučajevima kad:

 • jedan roditelj puši
 • je jedan od roditelja konzumirao alkohol
 • jedan od roditelja konzumira drogu ili lijekove koji utječu na san
 • je mjesto gdje se spava nesigurno.


Mjesto za spavanje je nesigurno kad:

 • je krevet u prostoriji koja je pretopla
 • je madrac premekan
 • se koristi teška mekana posteljina
 • se u krevetu nalaze nepotrebni predmeti ili životinje
 • krevet ima šupljine ili mjesta spajanja u koja bi se beba mogla zaglaviti.


Ne savjetuje se spavanje na sofama ili vodenim krevetima.


Prespavati?

Najmanje u prvoj godini života je noćno buđenje sasvim normalno. Bebe koje se doje noću imaju manji rizik od iznenadne dojenačke smrti. Ukoliko beba spava u vašoj blizini ona osjeti vaše disanje i pokrete. Ovo joj prenosi vašu prisutnost i smiruje je, u isto vrijeme je stimulira i potiče da dalje diše.

Obrazac spavanja koji producira dječiji mozak, su neovisni o ishrani: da li vaša beba još isključivo doji, ili već dobija dohranu uz dojenje nema utjecaja na njen prirodan san.


Kada je vaša beba starija, može se dogoditi da je u toku dana prestala, ali u toku noći još želi dojiti – isto tako je moguće da prespava noć, ali u toku dana još rado doji.


Bebe spavaju drugačije

Bebe imaju drugačije obrazce spavanja, nego starija djeca ili odrasli. Kod beba preovladava REM-spavanje i prelazne faze sna, u kojima se one lako bude. Duboki san se dešava rijeđe. Pratite svoju bebu u spavanju. Dojite je u prelaznim fazama sna sve dok ne utone u duboki san. Tako će vaša beba naučiti kako vi sebi zamišljate mirne noći.

Danju bebu možete pustiti da odspava u marami, dječijim kolicima ili dok se vozite autom u autosjedalici. Tako će beba aktivno učestvovati u vašem životu, čak i ako pri tome spava.


Treniranje sna za bebe? Ne hvala!

Brinuti se o bebi je iscrpljujuće. Dojenje na zahtjev će vam u toku dana pružiti potreban odmor i olakšati vam noćnu brigu. Sa vremenom će se ritam sna vaše bebe sam mijenjati. Danju će spavati uvijek rjeđe i kraće, noću uvijek duže. Ovo vaša beba mora „naučiti“ kao i sve ostale tjelesne funkcije. Treniranje sna može opteretiti bebino urođeno povjerenje, instinkte i vaš odnos jednog prema drugom. Zbog toga je ovo predviđeno samo za posebne situacije i pripada domenu stručnog osoblja.
Izvor: www.afs-stillen.de

Prevod i obrada: Centar „Fenix“, Emina Majdankić, IBCLC