Menu

 

Prijevremena rođenoj djeci je potrebno majčino mlijeko!

Vaša beba je rođena prije vremena – iznenada je sve drugačije nego što ste zamišljali.

U prvim danima nakon poroda stojite ispred hiljadu novih pitanja.


Jedno je sigurno:

Posebno Vašoj bebi je potrebno majčino mlijeko, to je nešto, što samo Vi – i samo Vi – joj možete dati.


Prerano rođeno

Vaša beba je jako mala, ali ipak ona je pravi čovjek. Potrebna joj je medicinska skrb i možda je odvojena od Vas. Vi možete uraditi nešto posebno za svoju bebu: možete je opskrbiti sa majčinim mlijekom.


Vi od početka imate majčino mlijeko

I nakon prijevremenog poroda Vaše tijelo od početka proizvodi mlijeko. Kolostrum, mlijeko prvih dana, sadrži mnogo više antitijela. Čim Vaše dijete bude moglo uzimati hranu, može dobiti majčino mlijeko.


Značaj majčinog mlijeka

Majčino mlijeko je za Vašu bebu istovremeno hrana, podsticaj rasta i zaštita imuniteta.

  • Majčino mlijeko sadrži sve hranjive materije u tačnom sastavu i u lako probavljivoj formi.
  • Enzimi probave pomažu još nezrele probavne organe Vaše bebe i pomažu mu da iskoristi uzetu hranu.
  • Hormoni i faktori rasta podstiču sazrijevanje svih organa, uključujući sluznice crijeva i mozak.
  • Imunološki faktori Vaše dijete štite od infekcija.
  • Vaše mlijeko je u prvim sedmicama malo drugačijeg sastava nego kasnije i tako posebno prilagođeno Vašoj prije vremena rođenoj bebi.


Svaka kap majčinog mlijeka je vrijedna i Vašoj bebi znači lijek.

Prikupljanje majčinog mlijeka od početka

Na vrijeme rođeno dijete bi odmah nakon poroda počelo dojiti i tako podstaklo dojke na veću produkciju mlijeka. Zato što Vaša beba to ne može, trebate po mogućnosti ubrzo nakon poroda početi sa izdajanjem majčinog mlijeka. Prvih puta su to samo nekoliko mililitara.

Oni se mogu lako i jednostavno istisnuti rukom i sačuvati u npr. sterilnoj šprici. I kasnije, uz izdajanje možete dodatno mlijeko izdojiti i rukom.


Izdajanje

U toku dana izdajajte svaka tri sata, ako ste u mogućnosti i u toku noći izdojite barem jedan put da biste dobro podstakli produkciju mlijeka. U klinici ćete dobiti na raspolaganje električnu izdajalicu. I kod kuće će Vam električna pumpica biti potrebna. Kod izdajanja je važno da se postupa pažljivo i higijenski. Da bi se u svojoj napetoj situaciji malo opustili i tako mlijeko lakše izlazilo, može pomoći, ako sebi stavite fotografiju Vaše bebe blizu Vas i prije izdajanja izmasirate dojke.

Mi Vas želimo ohrabriti, da posebno i Vašem prije vremena rođenom djetetu date majčino mlijeko.


Dojenje

Kod Kengur metode Vaša beba može upoznati dojke, kasnije možda i polizati koju kap mlijeka. Kada Vaša beba bude stabilna i dovoljno jaka da sisa, možete je dojiti. Važno je da Vam je udobo pri tome i da oslonite leđa i ruke.

Za male bebe su dva položaja posebno dobra:


Položaj za prijevremena rođenu djecu

Vaša beba leži na ruci ispred Vašeg stomaka, lijevo kada je želite staviti da doji desno, i obrnuto. Leđa i potiljak su na Vašoj podlaktici. Vaša ruka drži bebinu glavu i zadržava mu položaj. Sa slobodnom rukom možete sa vanjske strane pridržavati Vašu dojku odozdo, pri tome Vam je samo palac na gornjoj strani dojke.


Položaj sa strane

Noge Vaše bebe su usmjerene prema leđima, bebina glava je u Vašem dlanu, usta ispred bradavice. Vašu dojku možete i ovdije pridržati odozdo, sada sa drugom rukom.

Izvor:www.afs-stillen.de

Prevod i obrada: Centar „Fenix“, Emina Majdankić, IBCLC