Menu

 

PROMOCIJA KNJIGE / Dojenje - poklon za cijeli život

Ova knjiga je namijenjena Vama drage buduće mame, da Vas motiviše i pomogne Vam u odluci za dojenje. Da vam pomogne u odluci da svome djetetu date najbolji poklon za cijeli život. Također, knjigu mogu koristiti i svi zdravstveni radnici i drugi profesionalci koji žele da podrže dojenje. O tome, koliko je dojenje važno i značajno, naći ćete na stranicama ove knjige. Pokušali smo dati i osnovne savjete kako uspješno započeti sa dojenjem, kako izbjeći eventualne poteškoće, odnosno kako ih riješiti ukoliko nastanu.

Dojenje u našoj sredini nije samo po sebi razumljivo. Svaka majka ne doji. Stoga je ponekad teško i za majke koje žele da doje, jer im okolina ne pruža dovoljnu podršku. A dojenje nije samo stvar jedinke - jende mame, jedne porodice. Dojenje je stvar o kojem cijelo društvo treba da brine - od uže i šire porodice, komšiluka i prijatelja, zdravstvenih i socijalnih institucija, nevaldinih organizacija, ali velikim dijelom odgovornih ministarstava i političara. Dojenje utiče na društvo u cjelini, o čemu govore mnoge aktuelne studije, a odnose se naročito na smanjenje oboljenja današnjice (srčanih oboljenja, pretilosti itd.). Svjesne smo da je podršku dojenju neophodno razvijati u svim segmentima. Majke i porodice trebaju definitivno puno bolju, stručniju i pristupačniju podršku kad je dojenje u pitanju: priprema za dojenje, informacija i  informirani odabir, omogućavanje svih uslova neophodnih za rano uspostavljanje dojenja još u rađaoni i neposredno nakon poroda, adekvatnu i kontinuiranu podršku u prvim danima kod kuće pa najmanje do mjesec dana starosti djeteta, podršku kod uvođenja dohrane i kod prestankaa dojenja, kao i posebno kod održavanja laktacije kad je majka odvojena od djeteta iz meidicnskih razloga ili kad se majka vraća na posao. Ovo su samo neke od kritičnijih situacija, kad je dojenje najčešće ugroženo. U ovim momentima majke obično posustaju, a sve zbog nedovoljne podrške i neznanja.

Ova knjiga je podrška u jednom segmentu. Važno nam je da imate znanje, jer znanje je moć. Lakše ćete donijeti pravu odluku . Dojenje poklanjate svom djetetu i svojoj porodici. Ali, dojenje poklanjate i sebi. To je vrijeme koje imate sa svojim djetetom, samo Vi. Sada i nikada više. To je vrijeme, koje nije samo vrijeme hranjenja, nego i vrijeme ljubavi. Neizmjerne obostrane ljubavi između mame i bebe. Dopustite sebi tu ljubav. Ni čim to ne možete nadomjestiti, jednostavno - jer je dojenje posebna vrsta povezanosti i ljubavi između majke i djeteta.

Mi Vam želimo prije svega to: da dojite i osjetite dojenje kao ljubav između Vas i Vašeg djeteta.

Iskreno se nadamo se da ćete uživati u ovoj knjizi i da će ona ispuniti svoju namjenu!

Srdačno Vaše,

Adisa & Emina

IBCLC savjetnice za dojenje pri Centru za majku i dijete „Fenix“