Menu

 

Pogled u budućnost

„Primaljstvo danas, pogled u budućnost“ bio je naziv XXXIII Simpozija Hrvatske udruge primalja, na kojoj su učestvovale i babice/primalje ispred našeg Centra „Fenix“, Adisa Hotić i Emina Majdankić. Hrvatske primalje su unazad nekoliko godina uloćile enormne napore za poboljšanje svoga statusa, a i za pozitivne promjene širom rađaona u Hrvatskoj.
Njihov trud se i isplatio i u Čakovcu smo mogle podijeliti sreću i zadovoljstvo sa Hrvatskim primaljama, koje su unazad nekoliko mjeseci dobile svoj Zakon (Zakon o primaljstvu), a potom osnovale i Hrvatsku komoru primalja. Istodobno su se izborile za pokretanje studija primaljstva, a planiran je već i magistarski studij.
Zaista, njihov trud je za svaku pohvalu i mi im od srca čestitamo na tome! Međutim kako nam je istakla predsjednica Komore gđa. Barbara Finderle, proces Europskih integracija im je uveliko olakšao put. Kako je Republika Hrvatska na samom pragu ulaska u Evrospku Uniju, tako mnogi zakoni moraju što hitnije biti doneseni. Između svih zakona nalazi se i Zakon o primaljstvu – jer se primaljstvo u Evropi smatra kao značajna, samostalna profesija i kao takva se tretira. Iskeno se nadam, da će i naša politička situacija doprinijeti brćem procesu integracije, i da će bosansko-hercegovačke babice/primalje uskoro imati vlastiti Zakon, koji bi im mnogo toga olakšao.
Osim ovih lijepih novosti, Simpozij je bio prilika i za sticanje novih znanja, iskustava, ali i poznanstava.
Mogli smo čuti nova saznanja o anatomiji dojke pri dojenju, koja su daleko drugačija od onih koji zdravstveni radnici tokom svog školovanja uče (čak i danas), te smo čuli zanimljive pristupe zbog čega dati ćeni slobodu pri porodu i pri dojenju – odnosno ne samo slobodu nego i vođenje procesa.
Jedno, lijepo inspirirajuće iskustvo u prelijepom historijski značajnom, međimurskom gradu Čakovcu – gradu Zrinjskih.

Adisa Hotić i Emina Majdankić