Menu

 

Mit OTP-a (očekivanog termina poroda): Zašto vaš OTP nije onda kada vi mislite da jest

storkbaby

Sebi smo usadili u glavu da trudnoća traje 40 sedmica. Termin poroda nam se kaže na prvom prenatalnom pregledu i zasniva se na tih 40 sedmica, i onda se mi tom datumu radujemo sa velikim iščekivanjem. Kada i dalje ostanemo trudni nakon tog magičnog datuma, sami sebe nazivamo “prenešenom” i onda se ti dani vuku poput godine. Problem kod ovog uvjerenja da je OTP 40 sedmica je taj što nije zasnovan na činjenici. To je još jedan u nizu mitova vezan za trudnoću i rađanje koji se ustalio u standardnoj praksi tokom godina – nešto u šta se vjeruje jer je “oduvijek bilo tako”

Anegdota Naegelovog pravila

Termin poroda od 40 sedmica je baziran na Naegelovom pravilu. Ovo pravilo vuče korijen iz Harmanni Boerhaave-ove teorije, botaničara, koji je 1744 dobio metodu za računanje OTPa zasnovanu na dokazu iz Biblije da je ljudska gestacija otprilike 10 lunarnih mjeseci. Formula je objavljena 1812 godine od strane njemačkog akušera Franz Naegele-a i od tada je postala norma za računanje OTPa. Ali postoji jedna greška u Naegolovom pravilu. Striktno govoreći, lunarni mjesec traje ustvari 29,53 dana, što znači da će 10 lunarnih mjeseci biti 295 dana, odnosno punih 15 dana duže od onih 280 dana za koje smo vjerovali da je ispravno. I zaista, ostavljene bez intervencija, 50-80% majki će iznijeti trudnoću preko 40 sedmica.

Varijacije u dužini ciklusa

Pored greške u računanju lunarnog termina poroda, postoji još jedan uobičajen problem koji se vezuje prilikom određivanja OTPa: većina metoda za računanje gestacijske dobi se računa prema ženinom ciklusu od 28 dana. Nemaju sve žene cikluse od 28 dana, nekima je duže, nekima kraće, i čak i one sa 28-dnevnim ciklusima ne ovuliraju tačno 14-tog dana. Ako žena ima cikluse koji su znatno duži od 28 dana i ako se isprovocira porod bebe prerano jer je njen OTP izračunat prema početku zadnje menstruacije, ovo može rezultirati prerano rođenom bebom sa potencijalnim zdravstvenim problemima pri porodu.

Nepreciznost ultrazvuka

Prvi trimestar: 7 dana

14 – 20 sedmice: 10 dana

21 – 30 sedmice 14 dana

31 – 42 sedmice: 21 dan

Računanje pravilnog OTPa 

Novija istraživanja nude preciznije metode za računanje prosječne gestacijske dobi. 1990 godine Mittendorf et al. su sproveli studiju u kojoj su računali prosječnu dužinu nekomplicirane ljudske trudnoće. Otkrili su da prvorotkama trudnoća traje u prosjeku 288 dana (41 sedmicu i jedan dan). Višerotkama prosječna gestacija je trajala 283 dana  tj. 40 sedmica i 3 dana. Da bi se lahko izračunala ova OTP formula, prvorotka bi uzela početak zadnje menstruacije, oduzela 3 mjeseca i dodala 15 dana. Višerotke bi uzele početak zadnje menstruacije, oduzele 3 mjeseca i dodale 10 dana. Najbolji način da se odredi precizan termin poroda, bez obzira koju metodu koristili, je da se prate ciklusi tako da se zna kada je ovulacija. Postoje online programi koji ovo omogućavaju.

ACOG preporuke

Jedna od najbitnijih informacija koje trebate znati kada ste trudni je ta da ACOG (Američki koledž akušera i ginekologa) ne preporučuje uplitanje u noramalan tok trudnoće prije upotpunjene 42.sedmice trudnoće. Zato je bitno znati pravi termin začeća i OTP. Ukoliko budete pod pritiskom od strane vašeg zdravstvenog radnika da se porodite u određenom momentu, možete se pozvati na zvanične preporuke ACOGa kao i na tačan OTP. Ovo će pomoći vama i vašoj bebi da izbjegnete nepotrebne traume tokom trudnoće i poroda. Zapamtite, bebe ne čitaju kalendare, one dolaze same u svoje vrijeme i skoro uvijek bez ikakvih komplikacija kada se pusti da se rode onda kada su same za to spremne.

Reference:

Mittendorf, R. et al., “The length of uncomplicated human gestation,” OB/GYN, Vol. 75, No., 6 June, 1990, pp. 907-932.

ACOG Practice Bulletin #55: Clinical Management of Post-term Pregnancy

(www.prirodanporod.com)