Menu

 

Dobijanje na tjelesnoj težini u toku trudnoće

Koliko se smije i može udebljati u toku trudnoće? Prije svega morate prihvatiti to da ćete se u svakom slučaju udebljati tokom trudnoće. To je prirodna pojava, jer vaše tijelo raste i mijenja se kako bi vašem djetetu omogućilo najbolji početak života. Iz ovih razloga se u toku trudnoće dobija na težini:

Na porodu je vaša beba teška u prosjeku 3.200-3.500 gr.

  • U toku trudnoće se znatno povećava mišićna masa materice, mišići su teži nego obično tkivo.
  • Materica je teža za ca.900 gr.
  • Posteljica, koja bebu hrani u toku trudnoće je teška ca 600gr.
  • Vaše grudi su teže ca.400 gr.
  • Volumen krvi se povećava za ca.1200 ml.
  • Dodatna tekućina u vašem tijelu se nakuplja i teži ca.2600 gr.
  • Osim ovoga se u toku trudnoće nakupi dodatnih ca.2500 gr. rezervi masnog tkiva, koji ce vam dati dodatnu energiju za vrijeme dojenja.

To znači da vi na kraju trudnoće imate ca.11 kilograma više nego prije trudnoće. Ovdje se radi o prosječnom prirastu tjelesne težine: Svjetska Zdravstvena Organizacija savjetuje da se u trudnoći u prosjeku ne bi trebalo dobiti više od 14 kilograma.

U nekim zemljama liječnici počinju izbjegavati vaganje žena u trudnoći, jer prečesto vaganje ponekad uznemirava žene, a ponekad nije dobar parametar da bi se procijenilo kako protiče trudnoća.

Dalje se primjećuje da prirast tjelesne težine u toku trudnoće ovisi o BMI kojeg je žena imala prije trudnoće.

Zaključci iz tabela koje računaju optimalano dobijanje na tjelesnoj težini u toku trudnće u odnosu na BMI prije trudnoće su:

- Ako ste prije trudnoće bili gojazni, trebali bi težiti tome da dobijete oko 6 - 8 kilograma u trudnoći

- Ako ste prije trudnoće imali normalnu tjelesnu težinu, trebali bi težiti tome da dobijete oko 12 kilograma

- Ako ste prije trudnoći imali manju tjelesnu težinu nego što bi trebala biti, trebate težiti tome da dobijete i malo više od 14 kilograma.

Sve što vi trebate i možete uraditi kako bi utjecali na prirodan/normalan prirast tjelesne težine u toku trudnoće je razumno jesti, i misliti na to da jedna trudnica po danu treba 2.500 kalorija. Uravnotežena ishrana sadrži namirnice iz svih hranjivih grupa.

- Proteina: meso, riba, jaja i mahunarke

- Mliječnih proizvoda: maslac, sir , jogurt i hladno cijeđena biljna ulja, orasi

- Vitamina i minerala: svježe voće, povrće(u svakom obliku)

- Složeni ugljikohidrata: cjelovite žitarice, neobradjena riža, tjestenina

Jednostavni ugljikohidrati (svi proizvodi od bijelog brašna, bijeli kruh, kolači, torte, šećer, slatkiši, slatki napitci, marmelade, polirana riža i krompir) bi se trebali jesti u što manjim količinama. Ova hrana jako brzo podiže nivo šećera u krvi i inzulina, ali isto tako taj nivo jako brzo opada. Ovo dovodi do brze pojave gladi, i ako se pojede veća količina ove hrane. U isto vrijeme ova hrana dugoročno puni masne ćelije.

Voda je najzdravije i najbolje piće. Potrebna je svakoj ćeliji kako bi ona normalno mogla obavljati svoju funkciju. Ukoliko vodu želite zamjeniti nekim drugim napitkom, savjetuje se sviježe cijeđeno voće ili povrće.

Centar „Fenix“

Pripremila i prilagodila: Emina Majdankić, vms, babica, IBCLC