Menu

 

Ishrana u trudnoći

Nasuprot predrasudi, u trudnoći ne morate da jedete za dvoje. Potreba za kalorijama u prvim mjesecima praktično ne raste, a i kasnije je samo blago povišena. U drugoj polovini trudnoće bi trebali dnevno da dodatno (na vašu ishranu mimo trudnoće) unesete maksimalno 200 kcal (kilokalorija). Zdrava, uravnotežena ishrana sa mnogo vitamina i minerala je pri tome vrlo važna. Rastuće potrebe vaše bebe će mnogo zahtjevati od vašeg tijela, a vi ga morate podržavati svojim  odgovornim ponašanjem i zdravom ishranom. Mnogo izraženije od  energetskih potreba se u toku trudnoće povećava potreba za neobično važnim vitaminima i mineralima.

To znači da sada morate posebno obratiti pažnju na izbor namirnica, koje su bogate hranjivim sastojcima, a pri tome ne sadrže veliki broj kalorija. To su npr. voće, povrće, krompir i produkti cjelovitih sjemenki. Da bi izbjegli štetne sastojke trebate kupovati koliko je to moguće kontrolisane namirnice domaćeg porijekla.

Pet do šest manjih obroka, koje će te raspodijeliti tokom cijelog dana, je bolje nego tri velika,. Tako će vaš organizam, a samim tim i vaša beba biti ravnomjerno zadovoljeni hranjivim sastojcima, a vi nećete osjećati neprijatano opterećenje u želucu.

Na šta trebate obratiti pažnju:

So: potreba za soli je u trudnoći blago povišena i mora u svakom slučaju biti zadovoljena. To vrijedi, nasuprot ranijem zastarjelom, mišljenju i za trudnice sa visokim krvnim pritiskom i edemima.

Jod: upotreba jodirane soli, i redovno uzimanje ribe su u trudnoći veoma važni. Ekstreman manjak joda kod beba može dovesti do trajnih, prije svega psihičkih oštećenja. Pored toga postoji povećan rizik od pobačaja, prijevremenog poroda i mrtvorođenčeta. Tako da savjet o dnevnom uzimanju joda u tabletama nije tako lako za odbaciti. Pri tome još uvijek ne postoji opasnost od predoziranja.

Folna kiselina: stim da je ovaj vitamin praktično potreban za svaku razmjenu materija i ćelijsku diobu, u trudnoći mu se pripisuje veoma bitna uloga. Tako se ženama savjetuje uzimanje folne kiseline već prije počtka trudnoće, a prestanak uzimanja tek nakon isteka desete sedmice trudnoće, iz razloga što se greške u razvoju zbog manjka folne kiselie dešavaju već u ranoj trudnoći. U slučaju raznovrsne i ravnomjerne ishrane bogate vitaminima nije neophodno uzimanje folne kiseline u tabletama.

Željezo: vrijednosti željeza se u trudnoći prirodno smanjuju, bez da utječu na tok trudnoće. Tako da nije opravdano rutinsko davanje željeza svakoj trudnici od četvrtog mjeseca trudnoće. Jer donja granica željeza do danas nije još tačno utvrđena. Tako da se željezo treba davati individualno, uzimajući u obzir i neželjene efekte kao što su zatvor, mučnine i sl.

U prosjeku je dovoljna ishrana bogata željezom. Željezo nalazimo u brojnom povrću, kao što je mrkva, špinat, komorač, kajsije, orasi, meso, itd.

Naš savjet: namirnicama bogatim željezom uvijek dodajte nekoliko kapi limunovog soka, tako će vaš organizam bolje preraditi unešeno željezo.

O uzimanju dodatnih preparata u tabletama, svakako konsultujte svog ginekologa.

Magnezij: manjak magnezija dovodi do neprijatnih grčeva u mišićima listova. To možete spriječiti unošenjem dovoljene količine magnezija hranom (npr.banane), a i mnoge fabrički proizvedene vode (mineralne vode ) sadrže u sebi magnezij.

NAMiRNICA

VAŽNI SASTOJCI

OSOBINE

KRUH I PROIZVODI OD ŽITARICA

 

Cink, Ugljikohidrati, Vitamini (B1,B2,B3,B5,B6,E)

Dajte prednosti produktima cjelovitih žitarica

KROMPIR

Minerali, Vitamin (B1,B6,C)

Bogat sa esencijalnim aminokiselinama

VOĆE I POVRĆE

Vitamini (A1, B2, B3, C, Folna kiselina), minerali

Po mogućnosti korisiti domaće proizvode, potreba za vit c je povećana za jednu trećinuj a sadrži ga jagodičasto voće, peršun, paprika, kisele vrste jabuka, citrusi i kivi

Mahunarke

Bogate su hranjivim materijama i mineralima

Mogu da izazovu nadutost i grčeve

MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI

Bjelančevine, Kalcij, Magnezij, Fosfor, Cink, Jod, Vitamini (A,B1,B2, B12)

Najvažniji izvor kalcija

(služi izgradnji kostiju)

MESO

Bjelančevine, Željezo,Cink,Vitamin B12

Ne preporučuju se mesne prerađevine sa velikim udjelom masti

MORSKA RIBA

Jod, nezasićene masne kiseline

Najmanje jedan put sedmično

JAJA

Bjelančevine, Vitamini (A,B2,B5,B12,D,E), Željezo, Cink

Najbolja su domaća jaja.

Namirnice koje se ne preporučuju u trudnoći su:

Jetra: ona sadrži mnogo željeza, ali i pored toga se ne savjetuje radi njenog visokog sastava teških metala i vitamina A, prije svega u ranoj trudnoći.

Neobrađeno mlijeko: Produkti sa neobrađenim, prijesnim mlijekom se trebaju izbjegavati radi bakterije koja nosi ime listerija i prenosi se sa životinja na ljude i tako može oštetiti bebu. Iznimke su tvrdi sir.

Neobrađeno meso: svježe, termički neobrađeno meso može da sadrži uzročnike toksoplazmoze. U slučaju infekcije u trudnoći uzročnici prolaze kroz placentu do bebe, i na taj način može doći do prijevremenog poroda ili mrtvorođenčeta. Obratite pažnju da je meso koje jedete uvijek termički dovoljno obrađeno (Brza hrana, restorani!!!...).

Pažnja se preporučuje i u kontaktu sa kućnim ljubimcima, u slučaju da imate macu u kući, ne preporučuje se da vi čistite njene izlučevine, jer one takođe mogu da sadrže uzročnike toksoplasmoze.

PIJTE DOVOLJNO TEČNOSTI: vaša dnevno unošena količina tekućine ne bi trebala biti manja od dva litra. Preporučuju se prije svega voda, nezaslađeni voćni ili biljni čajevi.