Menu

 

Carski rez! Da! Ne! Možda!

Sa namjerom da ženama u BiH približimo informacije i aktuelna znanja vezana za porod carskim rezom, odlučili smo se na prevod informativne brošure izdane u Njemačkoj. Svi tekstovi i informacije se odnose na tamošnje prilike, ali savjeti, stručne informacije koje ćete dobiti se svakako mogu dijelom iskoristiti i u našoj sredini. Informacije će Vam pomoći da donesete pravu odluku u Vašem slučaju.

Više od jedene četvrtine sve djece rođene u Njemačkoj se rađa carskim rezom. Možda je Vama Vaša doktorica/doktor predložila porod carskim rezom. Ili su Vam rekli da će se u toku poroda kod Vas eventualno morati uraditi carski rez. Ili Vi sami želite porod carskim rezom?U mnogim slučajevima je korisno, već u trudnoći dobiti informacije o prednostima i manama carskog reza. Kroz prevod ove brošure želimo Vam pomoći da razjasnite otvorena pitanja i podstaći Vas da donesete odluku koja koja odgovara Vašim željama i potrebama. U brošuri ćete pronaći osim medicinskih informacija i popratne informacije o carskom rezu, duševne aspekte i savjete za dobru medicinsku i osobnu skrb.

U dijelovima „Ovo možete uraditi“ prestavljene su različite preporuke koje bi mogle odgovarati opisanoj situaciji. Želimo Vas podstaći da ukoliko ste u situaciji izaberete ono što mislite da je za Vas korisno i od pomoći.

Zbog lakšeg čitanja ograničićemo se kod oslovljavanja pojedinih zanimanja na ženski rod. Pri tome se misli i na žene i na muškarce.Već sa početkom trudnoće se žene i njihovi partneri suočavaju sa misima o porodu. Kako trudnoća odmiče tako je moguće da se osjećaji i razmišljanja promijene. Ponekad radoznalost i radost samom djetetu potisnu sva druga čula u pozadinu. A onda se mogu dogoditi i trenuci kada prevlada strah od poroda. Vrijeme trudnoće nudi dobru mogućnost da se preovladavaju brige i strahovi od poroda, tako što se već unaprijed odredi gdje i kako se poroditi.Korisno može biti, uzeti u obzir  pod kojim uslovima se žena osjeća naročito snažnom.Ona može najbolje procijeniti  šta će joj tokom poroda pomoći da se usredotoči na svoje sposobnosti i osjećaje.Tako trudnica može sebi unaprijed predstavit situaciju, koju će ona smatrati naročito korisnom i ugodnom.Time može porasti povjerenje/samopouzdanje i opuštenost prije i u toku poroda.

Carski rez kao mjera koja spašava život

Postoje situacije kada prirodni porod nije moguć. U tim slučajevima je carski rez jedini način kako bi se zaštitio život majke i djeteta. Procjenjuje se da otprilike 2% svih poroda u Njemačkoj unaprijed zahtjevaju carski rez, npr.kad je posteljica smještena ispred ušća maternice. Kod otprilike daljih 10% je carski rez tokom poroda neophodan iz medicinskih razloga, npr.kad bebi prijeti opasnost nedostatka kisika.

Rastuća stopa carskog reza

U Njemačkoj stopa carskog reza iznosi 30% i time je do 20% viša nego što to preporučuje Svjetska Zdravstvena Organizacija. Još 1991. godine je stopa carskog reza iznosila 15,2%. Samo u posljednjih 10 godina je porasla na 10%.

Razlozi porasta stope carskog reza su mnogi. Kao primjer se mogu navesti poboljšane metode operacija i anestezije, široka dostupnost antibiotika i transfuzije krvi, koje su rizik tog zahvata smanjile.

Dalji razlog povećanja stope carskog reza je da žene koje su se već jednom porodile carskim rezom, većom vjerovatnoćom će se kod slijedeće trudnoće također poroditi na taj način. Također želja majke je pomaknuta u središte medicinske skrbi. Medicina želi osigurati, da trudnice dobiju skrb, koja je prilagođena njihovim potrebama. Ali postoje i mnogi glasovi koji se izjašnjavaju zabrinutim pri tome da se ženama daje veća moć odlučivanja pri donošenju odluke o tome hoće li se ili ne njihov porod dovršiti carskim rezom.

Jer bi to moglo značiti da se sve više žena želi poroditi carskim rezom, neshvatajući potpuno kratkoročne i dugoročne posljedice ove operacije. Iz tog razloga je veoma važno, da žene u toku trudnoće dobiju informacije o svom zdravlju, te o zdravlju njihove bebe.

Samo su tako u mogućnosti da razgovaraju sa liječnicama i babicama o bitnim okonostima za njih, kako bi mogli donijeti ispravnu odluku.

Lični aspekti kod donošenja odluke

Porod kao prelazna faza

Rađanje se može posmatrati kao prelazna faza između života u utrobi majke i života izvan. Smatra se da beba kroz  proizvodnju određenih hormona  doprinosi početku poroda, onda kada je zrela i kada više nije dovoljno opskrbljena u majčinom stomaku. Majčin hormonski krvotok  reaguje na podsticaj djetetovog organizma.Time se podstiču trudovi i sama beba se priprema za porod i život izvan majčine utrobe. Kada dođe do razdvajanja između majke i djeteta (rađanja), beba mora odraditi veliki posao prilagođavanja i naviknuti se na život izvan maternice. Dječiji organizam od tog momenta mora funkcionisati neovisno od majke. Posebno krvotok i pluća moraju potpuno promijeniti svoju funkciju. Ogromna količina porođajnih i stres hormona koji su djelovali na bebu u toku poroda igraju važnu ulogu u tome da osposobe pluća za njihovu funkciju. Tako se npr. zaustavlja produkcija plućne tečnosti koja ispunjava pluća bebe u toku trudnoće. Ova tečnost se iz pluća izbacuje masažom u toku poroda kada dijete prolazi porođajni kanal. Izvan materice se pluća pune vazduhom i opskrbljuju krv kisikom. Krvotok bebe se mijenja. Završava se veza sa posteljicom, zbog toga krovotk ka plućima postaje važan za život.

Kod planiranog carskog reza, prije početka trudova, beba se u toku par minuta iznenada vadi iz okoline na koju je navikla. Prelaznu fazu, porod, koji je priprema za život van maternice dijete u ovom slučaju ne doživi. Zbog toga je važno da se prati kako se beba prilagođava životu izvan maternice. Babice i liječnice će pratiti zdravstveno stanje djeteta i pomoći mu po potrebi. Trebalo bi se obratiti pažnja i na to kako će dijete to duševno prevazići. Moguće je da je bebi nakon carskog reza potrebno malo više vremena da se navikne na svoju novu okolinu.

Ovo možete uraditi :

 • I kod planiranog carskog reza može se najčešće pustiti da se čekaju prirodni trudovi. U pojedinim slučajevima se trudovi mogu vještački izazvati prije carskog reza, kako bi se dijete pripremilo. Razgovarajte o tim mogućnostima sa Vašim liječnicama.
 • Razgovarajte  prije carskog reza sa Vašom bebom i pripremajte je na to šta će se desiti. Kad u toku poroda bude neophodan carski rez, tu ulogu može preuzeti Vaš partner ili babica.
 • Umotajte Vašu bebu u dekicu, da se ne osjeća izgubljeno. Beba je u majčinoj utrobi navikla na čvrste granice.
 • Baby masaža može imitirati proces rađanja..
 • Prigušite svjetlo. Ostavite dovoljno vremena  bebi da se navikne na svjetlost.
 • Razgovarajte i Vi i Vaš partner sa bebom, ona će prepoznati Vaše glasove.

Povezanost i odnos majke i djeteta

Veza između majke i djeteta se razvija već u toku trudnoće. Mnoge žene dožive trenutke velike sreće nakon što su rodile dijete i mnogo su ponosne na svoj uloženi trud pri porodu. Ovi osjećaji također mogu ojačati vezu s djetetom. Jer porod  je jedinstven doživljaj, koji su oni zajedno savladali. Također porođajni hormoni imaju kod majke i djeteta snažan učinak pri povezivanju. Jedan od najvažnijih hormona u toku poroda je Oksitocin koji stimulira kontrakcije i osigurava protok mlijeka u toku dojenja.

Također se čini da on ima utjecaja na vezu između majke i djeteta.Oslobađanje oksitocina se povezuje sa osjećajima povezanosti, povjerenja, mira i sigurnosti.

Istraživanja iz ovog zaključuju da ovaj hormon također može smanjiti napetost, strah i stres i poboljšati našu suosjećajnost s drugim ljudima.

To je vrlo korisno, kada nakon fizičkog razdvajanja po rođenju nastane novi odnos između majke i djeteta. Nakon carskog reza različiti faktori mogu utjecati na nesmetani razvoj duboke veze između majke i djeteta. Briga za dijete, razdvajanja zbog pregleda i liječenja, djelovanje lijekova na majku i dijete, sva ta iskustva mogu utjecati na razvoj odnosa.U velikom istraživanju u Njemačkoj su anketirane žene nakon carskog reza.55% njih vjeruje da je veza s djetetom puno jača nakon normalnog poroda.

Tako se može dogoditi da intuitivna razumna potreba bebe, majci teško pada i ona se tako brže osjeća preopterećenom.

Svakodnevno normalno ophođenje sa djetetom se ponekad ne uspostavlja tako brzo ili se u toku dojenja javlja više poteškoća.

Ovo možete uraditi:

 • Dopustite da Vam se beba neposredno nakon poroda (carskog reza), čim se probudite iz anestezije, gola stavi na Vaša gola prsa. Ovako toplo umotani u deku možete se intenzivno upoznavati.
 • Još u bolnici, kod kuće ili nekoliko mjeseci nakon poroda ritual kupanja može ojačati vezu između majke i djeteta. Kupajte Vaše dijete ili se kupajte zajedno. Stavite zatim svoje dijete na Vaše golo tijelo, pokrite se toplim ručnikom i dekom i ostanite u  toplini kreveta.Uživajte u tom vremenu kao kod prvog upoznavanja. Djetetu pri tome možete ispričati zašto je rođeno carskim rezom.
 • Vezivanje i izlučivanje oksitocina podstiče se kada se beba doji, kada je držite u rukama, kada je gledate i milujete.
 • Ostavite sebi vremena da upoznate Vašu bebu. Nemojte biti razočarani, ako u prvom vremenu još uvijek mislite da svoje dijete ne poznajete dovoljno. Vaš odnos će rasti i postajati dublji iz dana u dan.

Duža faza oporavka

Nakon carskog reza, ne samo da je potreban duži boravak u bolnici, često je potrebno mnogo više vremena dok  majke budu u stanju samostalno i u potpunosti preuzeti brigu o bebi. Jedno istraživanje je pokazalo da 69% majki koje su rodile carskim rezom smatraju da im je to znatno otežalo brigu o djetetu. Ovim ženama je duže potrebna pomoć, imaju bolove, manje se kreću, te su stoga ograničene kod njege djeteta, dojenja, previjanja, nošenja itd.

Ali, nije čudno da oporavak  nakon carskog reza duže traje, jer tijelo žene je dvostruko opterećeno. Ono ne samo da se mora oporaviti nakon velike operacije na stomaku, nego mora proći i kroz sve promjene nakon poroda: npr. vraćanje organa na staro, prilagođavanje metabolizma, početak proizvodnje mlijeka...

Ovo možete uraditi :

 • Već prije poroda organizujte sebi babicu koja će Vam dolaziti u kućne posjete kada se porodite i tako pratiti Vaše zdravstveno stanje i zdravstveno stanje Vaše bebe.
 • Pobrinite se već u trudnoći da imate osobu od povjerenja koja će biti sa vama prvo vrijeme kod kuće i pomoći Vam oko poslova u domaćinstvu.
 • Bolovi iscrpljuju dodatno i otežavaju kontakt sa bebom, razgovarajte sa Vašom liječnicom/babicom/medicinskom sestrom o tome koje lijekove protiv bolova možete uzimati.
 • Uzmite u obzir sve mogućnosti da sebi olakšate.Angažujte Vaše prijatelje  ili rodbinu da za Vas kuhaju, ali im dajte do znanja, kad Vam je potreban odmor i mir i kad ne želite primati goste.
 • Uzmite sebi dovoljno vremena da se odmorite.Često je potrebno strpljenje za oporavak nakon carskog reza. Ne očekujte puno od sebe.

Izvor:

Informaciona brošura

Izdavač: Techniker Krankenkasse Njemačka, Landesverband der hessischen Hebammen e.V.

Josefine Remus, dipl.psiholog; Dr.med.Jutta Pliefke, ginekolog, Pro Familia Berlin

Lucia Gacinski, Dipl.pedagog/MPH, Familienzelt Berlin

Ulrike von Haldenwang, babica, Berliner Hebammenverband

2009 god.

Prevod: Centar „Fenix“, Sanski Most, Januar 2013 god.