Menu

 

Gubljenje na tjelesnoj težini kod novorođenčadi u prvim danima

dojenje5Gubitak tjelesne težine u prvim danima djetetovog života nepotrebno zabrinjava i izaziva strah kod mnogo roditelja. Svako novorođenče u prva tri dana svoga života gubi na tjelesnoj težini. Ovo je potpuno prirodna tj. fiziološka pojava. Normalno je da novorođenče izgubi 8-10% od svoje porođajne težine.

Ovo nije razlog da se novorođenčetu daje bilo koja druga hrana ili tekućina osim majčinog mlijeka/kolostruma. Veličina želuca kod novorođenčeta se može porediti sa veličinom oraha. U prva tri dana se izlučuje u svakom podoju 3-5 ml kolostruma, koliko u stvari i može stati u dječiji želudac. Dojenje bi trebalo da bude na zahtjev novorođenčeta, ali ne rjeđe od svaka dva sata (i u toku dana, i u toku noći) u prvim danima nakon poroda. Svaki podoj se djetetu daju obe dojke. Ukoliko dijete u prva tri dana života izgubi više od 10% porođajne težine, ne treba se odmah dati adaptirano mlijeko, nego se treba provjeriti tehnika, učestalost i dužina podoja.

Zašto novorođenčad gube na tjelesnoj težini?

Dok je u stomaku dijete svu hranu dobija kroz pupčanik i ne mora raditi ništa. Nakon poroda ovo se mijenja i ono mora mora nešto raditi kako bi bilo nahranjeno. Sisanje je rad kojim se sagorjevaju kalorije. Mnogo energije se potroši i na prilogođavanje novim uslovima života i novoj sredini. Ovdje se radi o tome da se mijenja i temperatura životne sredine, sa 37 stepeni tjelesne temperature majke na 15 stepeni nižu temperaturu prostorije u kojoj novorođenče boravi. Kako se novorođenčad ne bi pothladila, tijelo daje najviše od sebe. Uz ovo dolazi još i disanje i metabolizam. Za sve ovo je potrebno jako puno energije, tako da pri ovome sagorijevaju kalorije. Novorođenče ima prvu stolicu, mokri što također utječe na tjelesnu težinu. Način poroda i da li je majka neposredno tokom samog poroda dobijala tečnost putem infuzije, također utiče na veći gubitak djetetove težine.

I ovo sve zajedno je razlog zašto djeca gube na tjelesnoj težini u prvim danima i zašto je to sve potpuno normalno.

Tekst pripremile: Emina Majdankić, vms i Adisa Hotić dipl.med.sr., IBCLC

Ukoliko ste zabrinuti ili imate poteškoća u uspostavi dojenja, kontaktirajte savjetnice za dojenje Centar "Fenix" (Adisa Hotić, dipl.med.sestra, IBCLC i Emina Majdankić vms) putem e-maila, skypa ili telefonski! Podršku od mama savjetnica možete dobiti na FB stranici Dojenje je In!