Menu

 

Važni savjeti za uspješno dojenje!

Savjeti za dojenje

Nakon poroda što prije stavite dijete da doji.

Dojite dijete u svakom podoju po mogućnosti na obadvije dojke.

Potražnja reguliše dostavu – sisanje podstiče proizvodnju mlijeka. Kako često dojite (ne kako dugo) tako često će se proizvoditi mlijeko. Dojite svoje dijete kad god je ono gladno, i u toku noći. Razmaci između podoja su različiti, u početku između jednog do tri sata, a kasnije su duži.

Sasvim je normalno da dijete u „skokovima u razvoju“ češće doji. Ove faze po pravilu dolaze između 7-10 dana života, između 4-6 sedmice i krajem trećeg mjeseca. Stavite dijete u ovim fazama češće da doji, produkcija mlijeka se prilagođava povećanim potrebama. Vaše dijete tačno zna šta mu je potrebno.

Pijte dovoljno tečnosti, pri svakom podoju. Jedite raznovrsne, po mogućnosti vrijedne namirnice, kao što su: svježe povrće, salate, mliječni proizvodi, meso (nemasno) i crni kruh.

Otac je važna potpora. On svojoj supruzi može preuzeti mnoge poslove. Njegova pomoć i pažnja prema majci i djetetu su od neprocijenjive važnosti.

U prvih 8 – 10 sedmica nakon poroda priuštite sebi dovoljno mira. Opustite se dok dojite, pokušajte se isključiti, i pokušajte dovoljno spavati. Ponekad i jedan sat dobrog sna mnogo pomogne. Ograničite kućne poslove, posjete, uređivanje na ono najneophodnije.

Kada vam je svega preko glave, uradite nešto što će Vas ohrabriti i što će Vam goditi. Ponekad je dovoljno malo prileći. Dojenje ne umara majke, ono daje snagu i samopouzdanje. Ali sve ostalo može ponekad biti previše. Razmislite sa svojom porodicom šta bi Vam još moglo goditi.

Liječenje zuba sa lokalnom anestezijom u toku dojenja?

Da – u svako vrijeme!

Lokalna anestezija se može koristiti u toku dojenja. Pauza u dojenju nije potrebna. Odmah nakon anestezije možete dojiti. Dok se djelotvorni sastojci raspoređuju u tijelu majke, oni se djelimično i razgrađuju. A dok dospiju u majčino mlijeko, i crijeva djeteta - dok se rasporede po djetetovom organizmu, njihova koncentracija je tako mala da ne može više djelovati na dijete.

Svaki dan dojenja je vrijedan i isplati se – za Vaše dijete i za Vas!

Individualno savjetovanje o dojenju za Vašu situaciju je najbolje da se uradi lično ili telefonski. Stupite u kontakt sa našim dobro obrazovanim savjetnicama za dojenje ili posjetite grupu podrške dojenju.

Izvor: www.afs-stillen.de

Prevod i obrada: Centar „Fenix“, Emina Majdankić, IBCLC