Menu

 

Koliko je pažnje i vremena potrebno djetetu u prvoj godini...

Novorođenče od svoje majke zahtijeva da mu je ona cijelo vrijeme, to znači 24 sata na raspolaganju. Znači možete računati da će vaša beba barem u prva tri mjeseca uglavnom biti uz vas. Često se dešava da vašu bebu možete ostaviti tek samo par minuta u korpicu ili ljuljačku. Ova nesmetana potreba za kontaktom tijela je urođena i sastavni je dio ljudskog razvoja. Samo na bazi ovog neophodnog i podrazumijevajućeg kontakta tijela, koji bi trebao biti prisutan cijelo vrijeme, beba će razvijati stabilan osjećaj života, koji će joj pomoći da se osamostali i jednog dana svojim roditeljima sretno kaže doviđenja.

Praktično gledano, to izgleda tako da ćete vi prva tri mjeseca svoju bebu cijelo vrijeme imati ili u naručju ili na stomaku. Nakon prve četvrtine godine vaša će beba neko vrijeme moći biti sama, ali u neprestanom kontaktu očima ili riječima sa svojom majkom. Ova želja za blizinom je jedna od najbitnijih izvora života, popustite joj bez razmišljanja.

Ne trebate se plašiti od toga da ćete svoju bebu u tome vremenu razmaziti. Kako beba bude rasla, tako će biti u većoj mogućnosti da se sama zabavlja. Povremeno joj slobodno dajte do znanja da i vi ponekad trebate vrijeme samo za sebe.