Menu

 

Njega novorođenčeta

Novorođenačka faza traje jedan mjesec. Obzirom da je utjecaj okoline na bebu u ovom periodu i najveći posebno je potrebno obratiti pažnju na pravilnu njegu. Najvažnije pravilo je da prije svakog previjanja, kupanja, dojenja Vaše bebe operete ruke sapunom i osušite ih.

Koža bebe

Je u ovom periodu jako osjetljiva, te se na njoj mogu javiti različite promjene koje su prolazne i bezopasne, kao npr. crvenilo, laguno dlačice, akne i sl. Za njegu kože u prvom mjesecu vrijedi pravilo: „Što manje, to bolje“, to znači da ne treba žuriti sa korištenjem različitih proizvoda koje možete kupiti u prodavnici ili apoteci. Čista voda i prirodni sapun je sasvim dovoljno da očistite pelenski predio kože, svaki put kada presvlačite bebu.

Oči

Nije potrebna posebna njega, osim svakodnevnog umivanja mlakom vodom.

Nos

U zimskim mjesecima kad je isušen vazduh u kući možete bebi kapati ujutro i uveče po nekoliko kapi „Aqua maris Baby“ ili „Sunce moje malo“ u svaku nosnicu. Ako primjetite da je bebin nos začepljen, sadržaj iz nosa možete izvući pumpicom za nos. Posavjetujte se sa babicom ili pedijatrom o pravilnom korištenju pumpice.

Usna šupljina

Je obično bez naslaga i ružičaste boje, u slučaju da primjetite naslage ili neke druge promjene posavjetujte se sa babicom ili pedijatrom.

Nokti

Različita su mišljenja o tome treba li rezati nokte u prvih mjesec dana. Ako se odlučite da to radite, najbolje je da to uradite dok beba spava, koristite makazice za nokte za zaobljenim vrhom, najmjenjene posebno za bebe.

Za kupanje, previjanje, i njegu možete sebi još u trudnoći pripremiti:

 1. Termometar za kupanje
 2. Ručnik za bebu
 3. Pamučne pelene (najmanje 10 komada)
 4. Banjicu najobičniju sa ravnim dnom
 5. Kanticu za smeće
 6. Podlogu za previjanje
 7. Mekanu četku za kosu i kožu glave
 8. Neutralan dječiji sapun
 9. Makazice za nokte
 10. Termoetar za mjerenje temperature
 11. Sterilne komprese za previjanje pupčanog batrljka
 12. Octenisept sprej za čišćenje pupka

Centar za majku i dijete „Fenix“ Sanski Most